ABJ Fotografie
Image default
Aanbiedingen

Zo vraag je een VOG aan

Een VOG, oftewel Verklaring Omtrent Gedrag kun je in verschillende gevallen nodig hebben. Werk je bijvoorbeeld met kwetsbare personen of werk je met geld of goederen, dan heb je een VOG nodig. Dit kan zelfs wettelijk verplicht zijn voor verscheidende functies. Ben je bijvoorbeeld een onderwijzer of een taxichauffeur? Dan ben je verplicht om te beschikken over een VOG. Een VOG aanvragen kan digitaal, waardoor het gemakkelijk is om aan te vragen. Toch kan het nog lastig zijn om een VOG aan te vragen, want waar vraag je dit precies aan en welke kosten zijn hier aan verbonden? Dit en al je andere vragen over een VOG staan in dit artikel.

Wat is een VOG precies?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is een VOG voor een aantal beroepen verplicht, maar wat vertelt een VOG precies? Het is een verklaring waaruit blijkt dat jouw verleden geen bezwaar heeft gevormd voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Dat je een VOG aanvragen digitaal kan is duidelijk, maar zoek vooraf goed uit of het nodig is voor jouw beroep. Sommige strafbare feiten kunnen namelijk een bezwaar vormen voor een bepaalde baan of stage, maar voor de andere niet. Zo kan een snelheidsovertreding een bezwaar vormen voor een baan als taxichauffeur, maar niet voor een baan als onderwijzer. Wanneer er geen wettelijke verplichting is voor een VOG, dan kan een werkgever zelf bepalen of hij of zij deze verplicht stelt voor een functie.

VOG aanvragen

Een VOG aanvragen kun je op twee manieren doen: ofwel bij de gemeente ofwel digitaal. Een VOG aanvragen digitaal kun je gemakkelijk zelf doen. Als je een VOG wil aanvragen bij de gemeente dan is het van belang dat je werkgever een papieren aanvraagformulier uitprint. Om de VOG aan te vragen, dien je dit vooraf in te vullen waarnaar je een afspraak kan maken met de afdeling burgerzaken in je gemeente. Neem hiervoor een geldig identiteitsbewijs mee en het ingevulde formulier. De gemeente regelt de rest en regelt dit met het Justis, wat onderdeel is van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Voor een VOG te krijgen dien je ook een bedrag van €41,35 te betalen.

https://www.vognodig.nl/vog-aanvragen