ABJ Fotografie
Image default
Woning en Tuin

Altijd al van gedroomd van een tuinhuis met overkapping?

We dromen allemaal. Van een huis met een mooie, grote tuin. En als we dan het huis gevonden hebben is de grote tuin eigenlijk een beetje leeg. Een tuin moet, net als het huis, ingericht worden. Het verdelen van paden en lanen, bomen, struiken, vlak grasland en waterwerk maken van je tuin een landschap.

 

De droom gaat door

 

Maar de droom gaat nog verder, een plekje voor jezelf, met een terras en een overkapping. Altijd al gedroomd van een tuinhuis met overkapping? Laat die droom nu werkelijkheid worden.

 

Terrasoverkappingen worden vooral gedacht te horen bij het huis zelf. Maar met een grotere tuin is het goed mogelijk twee rustpunten in de tuin aan te leggen. Het terras van het huis en dat van je tuinhuisje. Een tuinhuis met overkapping kun je in de meeste gemeentes zonder speciale omgevingsvergunning bouwen. Maar ga voor de zekerheid even na hoe het in jouw gemeente geregeld is.

 

Niet te groot en niet te klein

 

De maten van het huis en van de tuin moeten bepalen hoe groot het tuinhuis kan worden. Te groot en het tuinhuis zal niet alleen de tuin overheersen, maar ook het geheel van tuin en huis. Verhoudingen zijn belangrijk, niet alleen voor de indeling, maar ook voor de onderdelen.

 

Natuurlijk geldt hetzelfde voor bomen en planten, maar die kunnen niet altijd weggehaald of vervangen worden. Kijk dus goed naar het geheel. Het advies is om er ook iemand anders naar te laten kijken.

 

Maak een tekening van je inrichting

 

Dat kun je met een gerust hart zelf doen. Het overzicht kun je alleen bereiken door het huis en de tuin als geheel te zien. Plan de inrichting van je tuin, en van je tuinhuisje in alle rust, neem de tijd.

 

Je moet ook rekening houden met de groei van struiken, bomen en planten. Over een jaar, wanneer je tuin een winter overleefd heeft, ziet die er opeens anders uit dan je dacht. Planten groeien en bloeien wanneer het hun tijd is. Die groei hoor er bij, het is de natuur!

 

Die boom die er al stond toen je het huis kocht, is opeens veel groter geworden. Het tuinhuisje moet daarom geplaatst worden op een opvallende, maar vooral rustige plek binnen de tuin, met ruimte voor de overkapping en het terras.

 

Lukt dat niet in een jaar, ga dan eens rustig na of een gedeelte van de tuin misschien opnieuw aangelegd moet worden. Het verbreden of verharden van een pad naar het tuinhuisje kan bijvoorbeeld het aanzicht verbeteren. Dezelfde tegels als het terras voor het pad? Of misschien toch een ander soort?

 

Het is geen eindig project

 

Een tuin aanleggen is ieder jaar weer een uitdaging. Welke verassingen heeft de natuur me dit jaar weer geboden? En wat kan ik daar mee doen?

 

De droom van een tuinhuisje met terras en overkapping komt eigenlijk nooit uit. Het is een voortdurend project geworden, en zo hoort het ook.

https://tuinartikelenoutlet.nl/content/25-tuinhuis-met-overkapping