ABJ Fotografie
Image default
Bedrijfsfotografie

Ben jij bekend met de RI&E?

Beperk als ondernemer of bedrijfsleider zo veel mogelijk je risico’s waar dat kan. Je hebt immers al genoeg te maken met risico’s. Denk aan debiteurenbeheer, ziekte van personeel, klopt je concept nog? Als het goed gaat, loopt alles door. Maar wat als er wel wat gebeurt? Dan wil je natuurlijk zo veel mogelijk de risico’s ingeperkt hebben. In deze blog hebben we het daarom specifiek over de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). 

Zorg ervoor dat je medewerkers het goed voor elkaar hebben op het gebied van arbeid en verzuim.

Weet jij waar het risico zit?

Er zijn veel scenario’s en risico’s te bedenken. De veel voorkomende en de hoogste risico’s wil je beperken. Wat als er iets gebeurt door achterstallig onderhoud? Dat wil je natuurlijk voorkomen. Bovendien dien je dit ook te vermelden in de RI&E. Zorg er ook voor dat de benodigde hulpmiddelen als PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen) worden gebruikt. De uitval van een medewerker kan een dure kostenpost zijn. Je wilt bovendien al helemaal geen claim krijgen of (imago)schade oplopen.

Inzicht in risico’s

In het PvA Plan van Aanpak in het RI&E krijg je snel en goed inzicht in alle problemen, uitdagingen en oplossingen. Door een PvA te maken en diverse vragenlijsten in te vullen, genereer je een goed overzicht in alle to do’s. Het AMS (Arbo Management Systeem) is bijvoorbeeld een handig instrument. Door het inperken van de risico’s voorkom je de grote en dure problemen. Mocht er zich toch een incident voordoen, dan kun je met een ongevallen formulier herhaling voorkomen. Registratie van een incident is daarom wel erg belangrijk.

In hoeverre is het verplicht?

Iedere ondernemer met medewerkers in dienst moet een RI&E hebben. Er zijn gelukkig verschillende tools die het je wat gemakkelijker maken. Maar plan wel een flink blok in om alles te doorlopen. Het kost namelijk wel even de tijd om alles goed en zorgvuldig in te vullen. Bovendien is het een cruciaal onderdeel van iedere onderneming maar er wordt ook gehandhaafd door de inspectie. Daardoor zijn er twee redenen om juist de RI&E goed in orde te hebben. Je wilt ook geen penalty of boete krijgen met negatieve publiciteit als gevolg. Advies is dus om het wel serieus op te pakken.

Een RI&E bespaart je dus aan het einde van het verhaal een hoop tijd en energie, geld en andere nare ervaringen.

https://www.raatwerk.nl/rie-advisering/