ABJ Fotografie
Image default
Bedrijven

Foto bewerken? Tips!

Bij fotografie komt heel wat kijken. Er zit zeker een leerweg aan verbonden. Als je eindelijk de basisprincipes van de belichting en schieten van een geweldige foto onder die knie hebt, wordt het tijd om een paar belangrijke dingen voor het bewerken van de foto’s te leren. In deze blog gaan je een paar tips leren!

1. Maak je foto’s recht

Het is altijd mooier als je ervoor zorgt dat de horizon horizontaal is als je de foto neemt. Maar maak je geen zorgen, je kunt namelijk ook gemakkelijk je foto recht maken met de meeste bewerk apps en zelfs met Instagram.

2. Foto’s bijsnijden

Door je foto’s bij te snijden kun je gemakkelijk kleine storende elementen verwijderen of de focus leggen op een detail.

3. Foto spiegelen

Je kunt ook een foto spiegelen. Dat wil zeggen dat de foto in spiegelbeeld wordt getoond. Sommige camera’s kunnen dit ook automatisch doen via de instellingen.

4. Pas de witbalans aan

Als de foto een onnatuurlijke of onaangename kleurtint heeft, kun je de witbalans aanpassen om dit te corrigeren. Houd er rekening mee dat jpg bestanden tijdens het bewerken een minimale hoeveelheid witbalans aanpassingen bieden, hiervoor kun je beter het RAW bestand bewerken.

5. De belichting

Door de belichting aan te passen kun je foto precies zo helder of donker maken als je zelf wilt. Het is wel belangrijk om de foto voldoende belichting te geven wanneer je het schiet. Als de foto te donker genomen is, zal er ruis ontstaan als je de belichting aanpast naar helderder.

6. contrast aanpassen

Het contrast is het bereik van donkere tot lichte tinten. Als het contract extra hoog is, zie je een grimmig beeld. Hierbij zijn alle tonen, maakt niet uit van welke kleur, erg donker of erg licht. Bij een extra laag contrast zie je een vlak beeld waar geen elementen en details opvallen. Bij het bewerken wil je meestal in het midden blijven. Tenzij je de voorkeur geeft aan een van deze effecten, uiteraard.

https://www.fotobewerkenonline.nl/foto-spiegelen/