ABJ Fotografie
Image default
Banen en opleidingen

Hoe word je in onze tijd geen workaholic?

vacatures

Triest maar waar: de meeste mensen zien werk als hun primaire “leefomgeving”. Dit geldt vooral in grote steden. Ik hoop dat niemand hoeft te worden verteld dat het principe “Ik leef om te werken” fundamenteel verkeerd is? Werk maakt deel uit van het leven. Groot, belangrijk, maar niet de belangrijkste. Werk zou een middel moeten zijn, geen doel. Hoe word je in onze tijd geen workaholic? Net als elk ander. Het is belangrijk om één eenvoudig ding duidelijk te begrijpen: waarom werk je. Probeer zo eerlijk mogelijk te zijn over deze vraag. In de loop van je leven kunnen je doelen veranderen: in de ene fase kun je werken voor een carrière, roem, roem, in de andere – omwille van socialisatie, in de derde plaats – voor geld.
Waarom doelen stellen? Om op de juiste manier naar hen toe te bewegen en het meest effectief te doen. Wat is het doel van uw leven in deze fase, en wat kan werk u in de context van dit doel opleveren? Dit is de belangrijkste, belangrijkste vraag. En daarom is werk geen doel op zich, maar een middel om een ​​doel te bereiken.
Het leven mag niet synoniem worden met werk. In onze tijd moet dit bijzonder nauwlettend in de gaten worden gehouden.
Laten we zeggen dat het doel van uw leven kinderen is, hun opvoeding. Werk als middel om dit doel te bereiken gaat ervan uit dat je een bepaald inkomen nodig hebt: om kinderen alles te geven wat ze nodig hebben, om ze goed onderwijs te geven, om goede boeken te kopen. Tegelijkertijd moet u tijd hebben om met uw kind te communiceren en dezelfde boeken aan hem voor te lezen, omdat de tijd die u samen doorbrengt een van de belangrijkste onderdelen van het onderwijs is. Of je doel is bijvoorbeeld roem. Je streeft naar een start in je carrière, dus je besteedt zoveel mogelijk tijd aan je werk – conventioneel 14 uur per dag. Maar ook hier is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen: waar dient dit allemaal voor? Om iets nieuws te creëren. Zodra het doel is bereikt, stelt u een nieuw doel in en herziet u uw werk in de context van het nieuwe doel. Nogmaals, het leven mag geen synoniem worden met werk. In onze tijd moet dit bijzonder nauwlettend in de gaten worden gehouden, maar als werk niet zo’n vervangend proces wordt, zal iemand geen workaholic worden. Maar hij zal een “evenwichtig” en plezierig leven hebben. Je moet dit advies echter niet letterlijk opvatten: het is oké als werk het grootste deel van je leven in beslag neemt gedurende meerdere jaren, vooral als je jong bent, pas afgestudeerd aan de universiteit en op zoek bent naar jezelf. Dit is een natuurlijke opname in het leven, integratie in de workflow. Maar je moet begrijpen waarom het gebeurt en ervoor zorgen dat deze periode niet te lang duurt. En ook – om effectief te kunnen rusten. Maar dat is een heel ander verhaal.