ABJ Fotografie
Image default
Aanbiedingen

Houtkachels

Houtkachels zijn al honderden jaren in ons midden.  Ze hebben ons door donkere en koude tijden geholpen en hielpen ons lange tijd bij het bereiden van ons dagelijks brood. De houtkachel was eeuwen lang de centrale plek in ieder huishouden. De plek waar we elkaar verhalen vertelden en waar intieme banden werden gesmeed. Onze band met de houtkachel is echter in korte tijd behoorlijk veranderd. In onze moderne, goed geïsoleerde woningen is onze warmtebehoefte sterk verminderd. We hebben talrijke alternatieve verwarmingsmethoden gevonden en zijn niet meer zo afhankelijk meer van de houtkachel als dat we lange tijd geweest zijn.

 

Bovendien is de houtkachel de laatste tijd niet altijd even positief in het nieuws geweest. We weten steeds meer over de nadelige effecten die bij houtverbranding om de hoek komen kijken. CO2 emissie en het broeikaseffect zijn nu bij iedereen bekend. Net als de gezondheidsrisico’s die aan de uitstoot van fijnstof kleven trouwens. De toekomst van houtkachels is door deze nieuwe kennis niet altijd even veelbelovend. Maar is dit wel helemaal terecht? Is het gedrag van degene die nu een houtkachel kopen te verklaren? Of is het eigenlijk onverantwoord gedrag?

 

Het antwoord op bovenstaande vragen komt misschien onverwacht. Maar juist degenen die nu een moderne houthaard kopen kunnen heel verantwoordelijk en bewust bezig zijn. Vooral wanneer deze nieuwe houtkachel wordt gebruikt om een bestaande ouderwetse open haard te vervangen. Voor velen is er nauwelijks verschil tussen de klassieke open haard en een moderne houtkachel. In de beleving van velen is het allemaal ‘1 pot nat’. Maar dat is alles behalve waar! De open verbranding van de authentieke open haard mag eigenlijk niet worden vergeleken met de techniek achter de moderne gesloten houtkachel. De verschillen zijn simpelweg veel te groot!

 

Bij open verbranding is het verbrandingsproces nauwelijks te beïnvloeden. We hebben geen controle over de factoren die het verbrandingsproces bepalen en kunnen dat proces hierdoor dus ook niet optimaliseren. Dit resulteert in een slechte verbranding en een slechte verbranding is de oorzaak van vrijwel alle negatieve effecten die aan houtverbranding kleven. Een moderne houtkachel werkt met een gesloten systeem. Het vuur is afgeschermd van de omliggende ruimte en heeft dus geen invloed op de atmosfeer in de omliggende ruimte. Een moderne houtkachel haalt de lucht die hij nodig heeft direct van buiten. Daardoor heeft hij altijd voldoende zuurstof om optimaal te kunnen verbranden.

 

Door deze optimale verbranding omstandigheden loopt de temperatuur in een moderne houtkachel veel hoger op dan in de ouderwetse open haard. Hierdoor verbrand het hout veel vollediger waardoor we de maximale warmte halen uit een minimale hoeveelheid brandstof. Hoe minder hout we verbranden, hoe minder CO2 er vrij komt. Moderne houtkachels verwarmen bovendien veel efficiënter. Dit komt door de goede verbranding en door de ruit die het vuur afschermt. Deze ruit wordt heel warm en heeft een groot oppervlak. Dit warme oppervlak is veel beter in staat om warmte af te geven aan de omliggende ruimte dan de snel vervluchtigen de warmte bij een open haard. Wist u bijvoorbeeld dat veel moderne houtkachels een rendement hebben van meer dan 80%? Dit wil zeggen dat 80% van alle opgewekte warmte daadwerkelijk wordt gebruikt om de omliggende ruimte te verwarmen. Heel wat beter dan de schamele 15% rendement die de oude open haard bereikte! 

 

Wanneer u bent gevallen voor de charmes van een houtkachel zijn er dus nog zeker mogelijkheden om dit op verantwoorde wijze te doen. Neem gerust eens contact op met uw lokale haardenspecialist. Hij vertelt u graag mee en laat u graag de nieuwste modellen zien.

 

https://www.haardenexpert.nl/