ABJ Fotografie
Image default
Woningen

Kopen vs huren: wat zijn de voor- en nadelen?

Wanneer je een huis koopt, en je niet toevallig een miljoentje op zolder hebt gevonden, koop je een huis op afbetaling. Het huis blijft dus, in ieder geval voor een deel, eigendom van de bank die de lening, de hypotheek, verstrekt heeft. Je betaalt dus maandelijkse aflossingen op die lening, maar het huis is pas helemaal je eigendom als je de hypotheek hebt afbetaald. Daar staat tegenover dat je bij het huren van een huis iedere maand huur moet betalen. Maar het huis wordt nooit je eigendom. Maar natuurlijk maak je wel gebruik van het huis alsof het je eigendom is.

Het grote verschil tussen huren en kopen is het onderhoud

Zoals ook Makelaar Utrecht je zal vertellen, het onderhoud van een koopwoning is helemaal de verantwoordelijkheid van de koper. Met uitzondering van verborgen gebreken kan ook de vorige eigenaar niet verantwoordelijk gehouden worden voor achterstallig onderhoud, als het contact eenmaal getekend is. De Makelaar Utrecht kan u ook voorlichten over de regels en wetten rond die verborgen gebreken. Bij het huren van een huis is de verhuurder verantwoordelijk voor al het structurele onderhoud en voor het onderhoud van de buitenkant van het pand. De verhuurder moet er ook voor zorgen dat wordt voldaan aan alle regels en wetten, lokaal of nationaal. Dat maakt het leven van een huurder een stuk makkelijker, die heeft er eigenlijk geen omkijken naar. Hij moet alleen gebreken en achterstallig onderhoud zo snel mogelijk melden.

Een paar kleinere nadelen van het huren

Het gebouw of de woning kun je niet beschouwen als je eigendom. Veranderingen zijn dus altijd afhankelijk van overeenstemming met de eigenaar. Je kunt en mag niets veranderen of verbouwen zonder toestemming. Wanneer je een huis huurt via Makelaar Utrecht Oost bijvoorbeeld, zal die toestemming geen probleem opleveren. De huurder mag niets veranderen aan de buitenkant van het gebouw, en de verandering moet een verbetering zijn. Bij een dergelijke verbouwing of verbetering kunnen de kosten toch voor een deel bij de huurder terecht komen, vooral als er werk gedaan wordt zonder voorafgaande toestemming. Als koper kun je binnen bepaalde richtlijnen doen en laten wat je wilt aan je huis. Je hebt voor verbouwingen aan het gebouw zelf wel een omgevingsvergunning nodig. Hoe moet je die aanvragen? Bij de meeste gemeentes bestaat een digitaal loket voor dergelijke vergunningen. Natuurlijk kun je ook na de koop, en zelfs na de afbetaling, altijd contact opnemen met de makelaar die bemiddelt heeft bij de aankoop. Ook Makelaar Utrecht Oost is altijd bereid zijn cliënten te helpen, ook bij het aanvragen van omgevingsvergunningen. Een makelaar heeft vaak toch een beetje meer gewicht bij de gemeente.

Huren of kopen?

De vraag of je een huis moet huren of dat je beter kunt kopen, is niet alleen afhankelijk van je inkomen. Je moet jezelf ook de vraag stellen of je de verantwoordelijkheid wel aan wilt gaan. De afbetalingen gaan een kleine tien jaar duren, wil je dat wel? Het huren via een makelaar is over het algemeen makkelijker dan huren via een woningbouw vereniging. Het aanbod op de privé markt is vaak groter en de woningen zijn meestal gelegen in wat betere buurten.

https://makelaar-utrecht.nu/