ABJ Fotografie
Image default
Woningen

Oorzaken en risicofactoren van een daklekkage

Lekkage dak in Amsterdam

Wacht… waar komt dat kleine bruine vlekje op het plafond vandaan? Is dat een zacht, druppelend geluid dat rechtstreeks van boven komt? Ongeacht de grootte van een huis, daklekkage is een van de laatste problemen die u tegen wilt komen. Een lekkend dak hebben is genoeg om terreur in de harten van de meeste huiseigenaren te schieten. Maar hoe zie je het vroeg genoeg? Wat veroorzaakt het? En wat zijn de gevaren van een lekkend dak?   Daklekkage is het soort huishoudelijk onderhoud dat vaak wordt uitgesteld, maar er zijn veel redenen om het onmiddellijk te behandelen. Naast de structurele schade die het aan uw huis kan toebrengen, brengt het de isolatie in gevaar, bevordert het schimmelgroei, creëert het brandgevaar, verhoogt het de blootstelling aan verdere waterschade of persoonlijk letsel.  Op de hoogte blijven van de weerberichten om erachter te komen wanneer het gaat regenen kan vervelend en vrij onpraktisch zijn. Maar zelfs een klein druppeltje duidt op een groter probleem, en dat kan een enorme investering in tijd en geld betekenen. Bij lekken zullen daken ongetwijfeld verslechteren, maar in de vroege stadia is het opsporen van lekken een behoorlijke uitdaging. Ook zal daklekkage niet snel doordringen, maar hun ernst neemt met de tijd wel toe. Daklekkage kan vaak worden verward met andere soorten waterproblemen. Raamlekkage, een lek in het metselwerk of een lek in de betimmering van het dak zijn enkele voorbeelden.

 

Een dakdekker Amsterdam kan het probleem analyseren

Water kan van veel verschillende bronnen in een huis komen; daarom kan het erg moeilijk zijn om een probleem snel vast te stellen. Zelfs professionals kunnen voor uitdagingen komen te staan bij het opsporen van de werkelijke bronnen van daklekkage.    Hoewel er maar heel weinig dingen zijn die huiseigenaren kunnen doen om lekken zelf te bestrijden, kunnen de volgende waarschuwingssignalen wijzen op een daklekkage. Een watervlek kan eruit zien als een enorme plas boven het plafond, meestal geringd en bruin van kleur. Toch ziet het er misschien helemaal niet zo uit. Vaak zijn vlekken moeilijk te herkennen omdat ze in donkere hoeken verschijnen of ongelooflijk klein van formaat kunnen zijn, maar het kan een teken zijn van een veel groter lek. Watervlekken op buitenmuren geven duidelijk aan dat er wat problemen zijn met de verbindingen tussen het dak en de muren. Maak er een gewoonte van om buiten onder uw daklijn te kijken, als u daaronder watervlekken ziet, hebt u een lek. Schade in de verbindingen treedt voornamelijk op door onjuiste installatie bij een nieuw dak, of uitdroging en barsten. Wanneer u vuil van uw daken in en rond de goten of regenpijpen opmerkt, is dit een indicatie dat uw dakpannen beginnen af te brokkelen. Omdat de dakpannen stukjes beginnen te verliezen, vormen ze geen waterdichte barrière meer, waardoor lekken kunnen optreden. Schimmels groeien alleen als de sporen voortdurend vochtig zijn Dit zijn microscopisch kleine schimmels die in vele texturen en kleuren voorkomt, maar lijkt hij vaak zwart of zwartachtig groen te zijn. Zoals eerder vermeld, groeien schimmels op plaatsen waar ze voortdurend vochtig zijn. Precies dezelfde regel gaat op voor algen of rot. Als u dergelijke organismen op uw dakpannen ziet groeien, kan er water op uw dak staan, wat tot een ernstig lek kan leiden. Water zal zich op uw zolder verzamelen voordat het naar de lagere delen van uw huis gaat. Om schimmel binnenshuis te voorkomen, inspecteer uw zolder na elke regenbui. Als u plassen water ziet, hebt u zeker een lekkend dak. Laat op tijd een specialist komen, een dakdekker Amsterdam.    

 

Daklekkage, de gevolgen

Wanneer er water door het dak sijpelt, kan het eerst rechtstreeks op de zoldervloer druppelen, maar al snel komt het langs uw plafonds en muren. Het zal het binnen plafond beschadigen. Het aangetaste gedeelte van de plafondverf wordt donkerder en het plafondpleister kan uitzetten en luchtblaasjes vertonen. De nabijgelegen muren zullen ook worden beïnvloed door de chronische lekkage, ook kunt u schade verwachten aan lampen en ventilatoren. Op de lange termijn is een van de ernstigste kosten van een lekkend dak de groei van schimmel en meeldauw. Schimmel heeft het potentieel om zich door de constructie van het gebouw te verspreiden, en vervolgens naar de rest van het huis via de ventilatieopeningen. Gevaar voor uitglijden en vallen is een ander gevaar van een lekkend dak. Voor een actief gezin met kinderen, kan een ernstig lekkend dak ervoor zorgen dat er water blijft staan, waardoor de kans op uitglijden of vallen groter wordt. Lekkage dak in Amsterdam, de gevaren zijn moeilijker te vinden dan de oplossingen.

 

https://www.dakdekker-amsterdam.nu/