ABJ Fotografie
Image default
Woning en Tuin

Rode beuk – Fagus sylvatica 'Atropunicea'

De rode beuk, ook wel bekend onder de Latijnse naam Fagus sylvatica ‘Atropunicea’, maar in de volksmond beter bekend als ‘Koningin van het bos’. De rode beuk wordt gewaardeerd door haar schoonheid en praktische toepassingen, het is een echte blikvanger in je tuin. De bladeren zitten dicht bij elkaar, dit maakt de boom ook ideaal om te gebruiken voor schaduw op warme zomerdagen of als schutting om privacy te creëren tegen nieuwsgierige voorbijgangers. Er zijn verschillende soorten rode beuken, elk met hun eigen specifieke kenmerken.

De geschiedenis van de rode beuk

In de cultuur spelen rode beuken al eeuwenlang een belangrijke rol, zelfs als in de Middeleeuwen. In de Middeleeuwen werden in Europa rode beuken gebruikt als haagplanten en als bomen voor houtskoolproductie. In Japan wordt de boom gerespecteerd voor de prachtige herfstkleuren en kom je ze vooral tegen in tuinen en parken. Tot op de dag van vandaag wordt de boom nog steeds vaak gebruikt en gewaardeerd door de prachtige uitstraling.

Rode beuk in verschillende seizoenen

Het bijzondere van de rode beuk is de verandering die de boom doorgaat elk seizoen. Het begint in de lente, waar de heldergroene bladeren doorkomen. In de zomer doet de boom zijn naam eer aan en krijgen de bladeren een prachtige rode tint. In de herfst is de boom volgens velen op zijn hoogtepunt, de bladeren veranderen in een kleurenpalet van rood, oranje en geel, dit zorgt echt voor een prachtig plaatje. In de winter verliest de beuk net als alle andere bomen zijn bladeren, maar de sierlijke takken zorgen ervoor dat de boom zijn schoonheid allesbehalve verliest. Veel bomen zijn het gehele jaar door groen en verliezen in de herfst en winter hun bladeren, dat maakt deze boom zo bijzonder. In elk seizoen straalt deze boom in je tuin, maar ook in het bos, het is daarom ook niet voor niets dat de boom de naam ‘Koningin van het bos’ heeft gekregen.

 

De rode beuk, of Fagus sylvatica ‘Atropunicea’, is zonder twijfel een van de prachtigste bomen die het hele jaar door straalt. De kenmerkende rode bladeren in de zomer, het prachtige kleurenpalet in de herfst, de sierlijke takken in de winter en de vernieuwde heldergroene bladeren in de lente maken deze boom het hele jaar door een pronkstuk in je tuin. Als je overweegt om een boom te nemen in je tuin, overweeg dan zeker de rode beuk, je zult er geen spijt van hebben!

 

https://www.brienissen.nl/content/79-rode-beuk