ABJ Fotografie
Image default
Aanbiedingen

Veelgestelde vragen over dekbed

Veelgestelde vragen over dekbed.

Hoe moet een dekbed op een bed passen?

Idealiter hangt uw dekbed gelijkmatig aan de zijkanten en het voeteneind van het bed. Als uw matras op een boxspring met een bedrok ligt, moet de dekbedovertrek de matras en de bovenkant van de bedrok bedekken. De algemene vuistregel is dat ongeveer een derde tot de helft van de bedrok zichtbaar moet zijn. Als u geen boxspring heeft, moet het dekbed de zijkanten van het frame bedekken zonder de vloer te raken.

Moet u een “oversized” dekbed kopen?

Als u winkelt, zult u merken dat sommige lakens als “oversized” worden aangeduid. Deze dekbedden zijn bedoeld voor matrassen met kussens en extra comfortlagen. Oversized dekbedden zijn meestal breder. Zo is een queensize dekbed meestal 86 tot 88 centimeter breed, terwijl een oversized queensize dekbed de beste dekbed 180×200 moet zijn.  Als u een dikker matras hebt, maar niet de extra lengte wilt die bij een hogere maat hoort, kunt u kiezen voor een oversized dekbed.

Is een dekbed hetzelfde als een deken?

Zowel dekens als dekbedden kunnen worden gecombineerd met lakens om u knus te houden terwijl u slaapt, maar ze zijn niet hetzelfde. Een dekbed is een decoratief bovenlaken dat over het laken wordt gelegd, terwijl een deken dun is en kan worden gecombineerd met een dekbed voor extra warmte. Comforters bevatten een omhulsel en een vulling en dekens zijn gewoon stof, dus comforters zijn meestal warmer en dikker dan dekens.

Wat is het verschil tussen een comforter en een dekbed?

Comforters en dekbedden gaan allebei over uw lakenpakket heen voor extra warmte en comfort, maar de opbouw is iets anders.

Een dekbed is in wezen een grote zak, vaak gevuld met dons of een alternatief voor dons, die over een dekbedovertrek gaat. Dekbedden zijn zeer donzig en ademend, en vaak neutraal van kleur. Ze worden gecombineerd met dekbedovertrekken voor stijl en bescherming. Dekbedovertrekken zijn gewoon een stoffen omhulsel voor uw dekbed om het te beschermen tegen zweet, stof en andere bacteriën.

Dekbedden zijn één stuk decoratief beddengoed dat geen overtrek nodig heeft (maar u kunt er wel een dekbedovertrek overheen gebruiken voor extra bescherming). Net als dekbedden kunnen ze gemaakt zijn van dons of een alternatief voor dons. Comforters worden vaak geleverd in een beddengoedset met lakens en slopen, dus ze zijn een meer economische keuze. Dekbedden kunnen vrij prijzig zijn, omdat er een dekbedovertrek bij hoort. 

Hoe was je een dekbed?

U hoeft uw dekbed maar 2 tot 3 keer per jaar te wassen. Voordat u uw dekbed in de was gooit of naar de stomerij brengt, raden wij u aan het waslabel te raadplegen om te zien hoe uw dekbed precies gereinigd moet worden. Sommige dekbedden moeten met de hand worden gewassen, terwijl andere in de wasmachine kunnen. Op het label staat alles wat u moet weten, van de watertemperatuur tot de drooginstructies. (Let wel, sommige dekbedden kunnen te groot zijn om thuis in de wasmachine te passen en moeten naar een wasserette worden gebracht).

Conclusie

Het juiste formaat beddengoed maakt uw bed mooier en comfortabeler. Als uw sprei te kort is voor uw matras, hebben u en uw echtgenoot misschien niet genoeg bedekking tijdens de slaap, wat leidt tot touwtrekken met het dekbed. Als hij te lang is, ziet hij er onevenredig uit en kan hij decoratieve bedrokken bedekken of over de vloer slepen. Met bovenstaande eenvoudige stappen kunt u het perfecte formaat dekbed voor uw matras kiezen.

dekbed