ABJ Fotografie
Image default
Aanbiedingen

Veilig werken met een hoogwerker

Hoogwerkers zijn erg populair om werk op hoogte uit te kunnen voeren. Er zijn in Nederland bijna 20,000 hoogwerkers te tellen waarvan het overgrote deel onbemand verhuurd wordt. Het bezit van een certificaat is in veel sectoren wel een voorschrift, maar dit is meestal geen vereiste op het moment van verhuren; vaak komt er dan niet meer dan een korte instructie aan te pas. Raar want iedereen boven de 18 kan in Nederland een hoogwerker huren. In deze blog lees je welke dingen jij kan doen om veilig te kunnen werken in een hoogwerker.

Wetgeving

In de wetgeving valbeveiliging hoogwerker staat niet dat valbeveiliging verplicht is in een hoogwerker, maar het is uiteraard wel aan te raden. Bovendien kennen we in Nederland de Arbowet, waarin staat dat een werkgever er alles aan moet doen om zijn personeel in een zo veilig mogelijke omgeving te laten werken. Een werkgever mag dan ook in de bedrijfsregels opnemen dat valbeveiliging in een hoogwerker verplicht is.

Gebruikers van hoogwerkers moeten vaak buiten de werkbak reiken om hun werkzaamheden uit te voeren, soms met zwaar gereedschap zoals bijvoorbeeld een kettingzaag. Persoonlijke valbeveiliging kan dan voorkomen dat iemand uit de werkbak valt. Met een positioneringslijn en een valharnas van Hijswinkel is de valbeveiliging in een hoogwerker gegarandeerd.

Jezelf aanlijnen

Het gebeurd regelmatig dat een hoogwerker wordt verplaatst wanneer er een persoon in de hoogwerker aanwezig is. Wanneer je tijdens de verplaatsing van een in de hoogwerker aanwezig bent, is het ten zeerste aan te raden om jezelf goed vast te lijnen. Een kleine kuil of hobbel in de ondergrond kan ervoor zorgen dat je met grote kracht uit de werkbak geslingerd kan worden. Zelfs met de bak in een lage stand kan dit ernstig letsel tot gevolg hebben.

Harnas

In tegenstelling tot wat er vaak in de handleiding van een hoogwerker beschreven staat, wordt het gebruik van een heupgordel in een hoogwerker afgeraden. Als je door verkeerd gebruik toch ten val komt en de val wordt gestopt door de heupgordel,  dan kan dit ernstig (rug)letsel veroorzaken. Een goedgekeurd harnas is daarentegen een geschikt valbeveiligingsmiddel en kan je beschermen als er toch een val voorkomt. 

 

123Machineverhuur

Met alle voorzorgsmaatregelen in het achterhoofd is het tijd om daadwerkelijk een hoogwerker te gaan huren. Maar waar kan dat dan? Neem eens een kijkje op de website van 123Machineverhuur. Zij beschikken over een ruim assortiment aan hoogwerkers. Mocht je nog vragen hebben? Neem dan gerust contact met ze op. Hun specialisten weten alles over hoogwerkers en voorzien je graag van persoonlijk advies. Op deze manier huur jij zeker de juiste hoogwerker!

 

https://www.123machineverhuur.nl/