ABJ Fotografie
Image default
Woningen

Waarom een elektrisch verwarmd vloersysteem gebruiken?

Elektrisch verwarmde vloersystemen worden meestal gebruikt in delen van het huis waar een traditioneel verwarmingssysteem, zoals een HVAC-unit, niet bij kan of op een oppervlak dat normaal koel aanvoelt. Deze werken op stralingsverwarming, vergelijkbaar met hoe je je kunt voelen wanneer de kookplaat is ingeschakeld, zelfs als je aan de andere kant van de kamer bent. Het idee is simpel: in plaats van een geforceerde luchtopening in een kamer die bepaalt welk deel van de kamer het warmst is, kun je de hele kamer gelijkmatig verwarmen door stralingswarmte op de vloer.

Normaal gesproken , vindt u elektrisch verwarmde vloersystemen in badkamers, aangezien u daar het grootste deel van de tijd op blote voeten bent. En wie wil er nou uit een lekkere warme douche op een ijskoude vloer stappen? Het is bijna onmogelijk om met terugwerkende kracht een elektrisch verwarmd vloersysteem in een bestaande vloer te installeren, dus bijna altijd moet er een nieuwe vloer over het verwarmingssysteem worden gelegd.

Hoe lang bestaat de vloerverwarming al?

Stralend vloerverwarming is geen nieuw idee. Het dateert eigenlijk helemaal terug naar het oude Rome, waar onder de verhoogde marmeren vloeren van bepaalde gebouwen een systeem van tunnels was dat door vuren verwarmde lucht circuleerde. Maar sindsdien heeft het zeker een lange weg afgelegd.

Om een vloer elektrisch te verwarmen, worden tegenwoordig dunne kabels onder het vloeroppervlak gelegd. In sommige systemen zijn deze draden gegroepeerd in matten die gemakkelijk over de ondervloer rollen. In andere worden afzonderlijke draden op afstand van elkaar geplaatst en rechtstreeks aan de ondervloer gehecht. Als uw vloer een ondervloer heeft, worden de verwarmingselementen daar ook bovenop geplaatst. In beide gevallen wordt warmte geproduceerd als een elektrische lading die door deze draden beweegt. Deze systemen worden meestal geregeld door hun eigen thermostaat.

Hoewel elk type vloermateriaal een elektrisch verwarmde vloer kan bedekken, zijn sommige effectiever dan andere. Omdat ze warmte geleiden en ze niet kromtrekken of beschadigen, zijn keramische, stenen en porseleinen tegels de meest voorkomende soorten verwarmde vloeren. Als alternatief kan het installeren van een verwarmingssysteem onder houten vloeren lastiger zijn, omdat dit het vochtgehalte van het hout kan beïnvloeden, wat kan leiden tot scheuren en gaten.

Laminaat vloeren zijn ideaal

Laminaatvloeren hebben al het voordeel dat ze warm aanvoelen onder uw voeten vanwege het houtgehalte van de basislaag en typisch een onderlaag. Het installeren van een verwarmingssysteem onder een laminaatvloer zou dus eigenlijk alleen voorbehouden moeten zijn aan ruimtes die erg koud zijn. Net als laminaat kunnen vinylvloeren de warmte van een vloerverwarmingssysteem gemakkelijk geleiden omdat het dunner is, maar er zijn enkele dingen waar u op moet letten.

Als u een elektrisch verwarmd vloersysteem installeert, zorg er dan voor dat u controleer uw vloergarantie om de maximale temperatuurlimiet te controleren. Als u de temperatuurlimiet overschrijdt, vervalt niet alleen uw garantie, maar het kan ook vloeren van hout, vinyl of laminaat beschadigen. Meestal worden elektrisch verwarmde vloersystemen niet gecombineerd met tapijten, omdat het tapijt al zo’n goede isolator is, en het vermindert de hoeveelheid warmte die er doorheen kan reizen naar uw voeten en de rest van de kamer. Denk eraan, hoe meer isolatoren (dwz vloerkleden en meubels) u op de verwarmingselementen plaatst; hoe minder warmte er gemakkelijk de kamer in kan.

Er zijn zelfs een paar minder gebruikelijke vloermaterialen die nooit een elektrisch verwarmd vloersysteem mogen hebben, zoals rubberen vloeren, beton vloerbedekking en alle vloerbedekkingen die met lijm zijn verbonden, aangezien de verschuivingen in temperatuur ervoor kunnen zorgen dat de lijm sneller corrodeert. Ga je de houten vloer verven of een laminaat vloer? Houdt dan rekening met het soort verf als je voor vloerverwarming kiest. Door de warmte kan namelijk de verf gaan werken. Houd hier rekening mee.

Over het algemeen zijn elektrisch verwarmde vloersystemen een uitstekende manier om de meeste kamers van een rijke warmte te voorzien. een stille, soms energiezuinigere manier. Hoewel elektrische verwarming duur is, kunt u met de thermostaat de temperatuur regelen, zodat u niet zoveel energie verspilt als bij sommige traditionele verwarmingsmethoden.

 

https://vloerenbaas.nl