ABJ Fotografie
Image default
Gezondheid

Waarom stoppen met roken moeilijk is

Het verlangen naar tabak kan je uitputten als je probeert te stoppen. Voor de meeste rokers kunnen hunkeren naar tabak of de drang om te roken sterk zijn. Maar je bent niet overgeleverd aan deze verlangens.

Als een drang naar tabak toeslaat, bedenk dan dat deze, hoewel intens, waarschijnlijk binnen vijf tot tien minuten voorbij is, of je nu wel of niet een sigaret rookt of een pruimtabak neemt. Elke keer dat je een drang naar tabak weerstaat, bent u een stap dichter bij het voorgoed stoppen met tabaksgebruik. Onthoud de volgende dingen wanneer je stopt met roken.

Je hersenen moeten wennen

  • Nicotine is de belangrijkste verslavende drug in tabak die stoppen zo moeilijk maakt. Sigaretten zijn ontworpen om snel nicotine aan je hersenen af te geven.

  • In je hersenen zorgt nicotine ervoor dat er chemische stoffen vrijkomen die je een goed gevoel geven. Omdat nicotine steeds weer delen van jouw hersenen stimuleert, raken de hersenen gewend aan de aanwezigheid van nicotine.

  • Na verloop van tijd verandert nicotine de manier waarop je hersenen werken en lijkt het alsof je nicotine nodig hebt om je goed te voelen.

  • Als je stopt met roken, worden je hersenen geïrriteerd. Als gevolg daarvan kun je angstig of overstuur raken. Je kunt moeite hebben met concentreren of slapen, sterke drang hebben om te roken, of je gewoon over het algemeen ongemakkelijk voelen.

  • Deze gevoelens worden ontwenningsverschijnselen genoemd. Dit wordt een paar weken na het stoppen beter, omdat de hersenen dan gewend raken aan de afwezigheid van nicotine.

  • Sommige geneesmiddelen tegen het stoppen met roken bevatten nicotine. Dit geeft je een veilige manier om te wennen aan het feit dat er niet zoveel nicotine van sigaretten in uw hersenen zit.

Je moet wennen aan dagelijkse routines waarbij je niet rookt

  • Je dagen zijn gevuld met routines die je associeert met roken. Als je stopt met roken kan het moeilijk voor je zijn om deze routines uit te voeren zonder een sigaret in je hand.

  • Veel mensen verbinden roken met dingen die ze overdag doen, zoals pauzes nemen, een kop koffie drinken, een maaltijd afmaken, met vrienden praten of telefoneren. Dit worden triggers genoemd.

  • Gevoelens kunnen ook een drang om te roken triggeren. Mensen kunnen een drang krijgen als ze gestrest of neerslachtig zijn, of zelfs als ze zich gelukkig of ontspannen voelen. Wanneer je dan stopt, kan een van deze gevoelens de drang om te roken opwekken.

  • Wanneer je stopt, zal je erachter komen hoe u uw routines zonder sigaretten kunt doorkomen. En je zult erachter komen hoe je kunt omgaan met gevoelens van stress of neerslachtigheid zonder te roken.

Het goede nieuws is dat miljoenen mensen voorgoed stoppen met roken, en de meesten melden dat ze zich beter voelen nadat ze een tijdje gestopt zijn.

https://www.ikstopermee.nl/