ABJ Fotografie
Image default
Banen en opleidingen

Alles over de baan procesoperator

Laten we het eens hebben over de algemene functieomschrijving van een procesoperator. Wat doet een procesoperator eigenlijk? Het eerste dat een operator moet weten, is waarschijnlijk het belangrijkste. 

Een procesoperator kent zijn eenheden. Hij kent alle stromen van de eenheden, van voor tot achter. Hij kent de beschrijvingen van de apparatuur; dit vertelt de operator de specificaties van de apparatuur. Hij leert de procesbeschrijvingen. 

Dit vertelt de operator wat het proces is, hoe het verondersteld wordt te werken, en welke chemische processen zich in de apparatuur afspelen. Zij kennen het proces in het algemeen, waarover ik in een ander bericht uitvoerig heb gesproken. Zij weten wat te doen als er iets fout gaat. Hier lees je alles over procesoperator worden

De taken van een procesoperator

Een procesoperator maakt bewakingsrondes in zijn eenheden. Ze maken over het algemeen minstens 3 rondes per shift. Deze rondes bestaan uit het controleren van de apparatuur, zoals het controleren van temperaturen, drukken, niveaus, klepstanden, en het zoeken naar lekken. 

Tijdens hun rondes kijken en luisteren ze ook naar abnormaliteiten in de werking van de apparatuur. Een ervaren procesoperator kan door zijn unit lopen en alleen al aan het geluid horen dat er iets niet in orde is. Compressoren en pompen bijvoorbeeld werken in het algemeen in een constante toestand en maken een constant geluid. Als je een tijdje in de buurt bent en goed hebt opgelet, zul je merken dat een bepaald apparaat een ander geluid maakt.

Hoe lang kun je deze baan uitvoeren?

De meeste banen impliceren repetitieve bewegingen en herhaaldelijk gebruik van voetpedalen, knoppen, schakelaars en hendels. Gewoonlijk moet metaal of kunststof in een machine worden gebracht en gevormd. Wanneer het onderdeel is uitgeworpen, test een machinebediener gewoonlijk of het onderdeel voldoet aan de industriële normen en specificaties.

Naast het bedienen van verschillende machines, voert iemand in deze functie gewoonlijk kleine aanpassingen en kalibraties uit op de machines die zij gebruikt. Als grote aanpassingen nodig zijn, kan een supervisor of machinist tussenbeide komen. De fijnafstelling van de machine-uitrusting kan normaal snel worden uitgevoerd, en het werk loopt meestal geen noemenswaardige vertraging op.

Dit is hoe je procesoperator wordt

Een middelbare school diploma of gelijkwaardig is doorgaans vereist om dit werk te doen. De opleiding op de werkplek omvat gewoonlijk het observeren van lopende werkzaamheden voordat zij specifieke machines gaan bedienen. Eenvoudige machinebewerkingen kunnen normaal gesproken in een paar weken worden geleerd, terwijl moeilijkere taken vaak wel een jaar in beslag nemen. Wat verdient een procesoperator? Meestal tussen de €1.800 en de €3.800.

https://synsel.nl/