ABJ Fotografie
Image default
Fotografie

3 tips om jouw bolide nog mooier op de foto te krijgen

Of het nu je eerste, je tiende of je huurauto is. Iedereen wil even een mooi plaatje schieten van zijn wagen. De camera’s worden steeds beter, maar de fotokwaliteit blijft toch een beetje achter. Hoe zet jij je auto nog perfect op de foto.

Oog voor detail

Stel dat jij die mooie Ford Mustang rijdt. Een foto van de hele auto is zo gemaakt. Het gaat juist om de details. Laat de Ford Mustang onderdelen spreken, door ze slim te highlighten op de foto. Een mooie foto over de neus van de auto. De motorkap uitgelicht met focus op de lak. Of juist de velgen in combinatie met de sportieve lijnen van de zijkant. Loop eens op je hurken rond de auto. En speel met de scherptediepte focus. 

Probeer donker en licht

Uiteraard is licht super bepalend voor de kwaliteit van je foto. Kijk eerst naar de plek waar je de foto’s gaat maken. Vervolgens kies je een type licht wat hierbij past. Dit kan ook een bepaald weertype of moment van de dag zijn. Stel dat jij met je Ford Mustang voor een woenstijnlook gaat in een zanderige omgeving. Dan is een strak blauwe lucht met zonlicht een goede keuze. Maar dit kan ook een ondergaand avondzonnetje zijn. 

 

Terwijl als je kiest voor een industriële look, bij een spoorweg of oud fabrieksterrein, mag het best bewolkt, mistig of zelfs een beetje regenachtig zijn. Op die manier kan je de lampen van de auto heel mooi op de foto laten spreken. Of juist focussen op de regendruppels op je motorkap.

Let op de reflecties

Hoe beter jij de lak gepoetst hebt, hoe meer reflecties je krijgt. Een kans en een gevaar in één. Niets is zo lelijk als dat je jezelf als fotograaf in de lak ziet staan of in de weerspiegeling van je chroom ziet terug komen. Houd hier dus rekening mee. Met lichtval is het eenvoudig, hoek van inval is hoek van uitval. Maar bijzondere vormen in het plaatwerk kunnen hierin nog verraderlijk zijn. Probeer dus diverse hoeken uit en ben zeker van jezelf dat je jezelf niet ziet. Maar ook andere elementen wil je misschien niet terug zien komen in de weerspiegeling. Het zou zonde zijn als je thuis de foto’s gaat nabewerken en er dan pas achter komt.

 

Het is daarentegen wel een kans om bijvoorbeeld de omgeving of de lucht op een unieke wijze te laten weerspiegelen.