ABJ Fotografie
Image default
Aanbiedingen

Bijtelling berekenen 2022

Iedereen die van zijn baas een auto ‘krijgt’ betaalt daarover bijtelling. Simpeler gezegd vindt de overheid dat wanneer u een auto ‘cadeau’ krijgt van uw baas, u daarover belasting moet betalen. Het is dus eigenlijk een soort van loonbelasting en is een veelvoorkomend woord bij de aanschaf van een zakelijke of elektrische auto. Koop of financiert u een auto als particulier, dan heeft u niks met fiscale bijtelling te maken. 

 

Hoeveel bijtelling betaal ik in 2022?

In 2022 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling, namelijk 16% en 22%. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. In 2017 is het normale percentage verlaagd van 25% naar 22%. 

 

Hoe weet ik het bijtellingspercentage?

Wanneer u per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan krijgt u te maken met bijtelling. Dit is een percentage van de nieuwwaarde van de auto. Hierover moet u inkomstenbelasting betalen. Voor de meeste auto’s geldt een bijtellingspercentage van 22% over de cataloguswaarde. 

 

Is bijtelling bruto of netto?

Er komt een bedrag bovenop uw belastbare jaarinkomen. Dit is een vermenigvuldiging van de catalogusprijs en het bijtellingspercentage. De uitkomst is de bruto bijtelling. Het bedrag dat u jaarlijks netto betaalt is afhankelijk van de hoogte van uw jaarinkomen. 

 

Wat doet bijtelling met uw salaris?

De Belastingdienst heft inkomstenbelasting over het bijtellingsbedrag. Een bepaald percentage van de cataloguswaarde van het voertuig wordt bij uw belastbare inkomen opgeteld. Hierdoor betaalt u dus – naast uw brutowinst of salaris – meer belasting. 

 

Wat verandert er in 2022 voor elektrische auto’s?

De elektrische auto’s met toelatingsdatum vanaf 01-01-2022 krijgen te maken met een verlaging van het bijtellingsvoordeel ten opzichte van 2021. Het voordeel daalt namelijk van 10% in 2021, naar 6% bijtellingsvoordeel in 2022. Voor een elektrische auto betaalt u in 2022 dus een bijtelling van 16%. 

 

Hoeveel subsidie voor een elektrische auto in 2022?

Wanneer u een nieuwe elektrische auto koopt, dan geldt een eenmalige subsidie van €3.350. Maar u kunt ook een occasion kopen. In dat geval is het subsidiebedrag €2000,-. 

 

Benieuwd? 

Bent u benieuwd geworden naar het aanbod en het percentage in bijtelling? Heeft u specifieke vragen? Vul dan het contactformulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

 

https://onlease.nl/financial?filter%5Bfuel_type%5D=E