ABJ Fotografie
Image default
Bedrijven

De geschiedenis van de polshorloge

Polshorloges werden voor het eerst gedragen door militairen tegen het einde van de 19e eeuw, toen het belang van het synchroniseren van manoeuvres tijdens de oorlog, zonder het plan mogelijkerwijs aan de vijand te onthullen door middel van signalering, steeds meer werd erkend. De Garstin Company of London patenteerde in 1893 een “Watch Wristlet” ontwerp, maar ze produceerden waarschijnlijk soortgelijke ontwerpen uit de jaren 1880. Officieren in het Britse leger begonnen polshorloges te gebruiken tijdens koloniale militaire campagnes in de jaren 1880, zoals tijdens de Anglo-Birma oorlog van 1885. Tijdens de eerste Boerenoorlog werd het belang van het coördineren van de troepenbewegingen en het synchroniseren van de aanvallen tegen de zeer mobiele Boeren opstandelingen van het grootste belang, en het gebruik van polshorloges werd vervolgens wijdverbreid onder de officier klasse. De firma Mappin & Webb begon in 1898 tijdens de campagne in Soedan met de productie van hun succesvolle “campagnewacht” voor soldaten en versnelde de productie voor de tweede Boerenoorlog enkele jaren later. Op het Europese vasteland van Europa begon Girard-Perregaux en andere Zwitserse horlogemakers rond 1880 met de levering van polshorloges aan Duitse marineofficieren.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

Vroege modellen waren in wezen standaard zakhorloges die op een leren band werden gemonteerd, maar aan het begin van de 20e eeuw begonnen de fabrikanten met de productie van speciaal ontworpen polshorloges. Het Zwitserse bedrijf Dimier Frères & Cie patenteerde in 1903 een polshorloge met de nu standaard draadnokken. Hans Wilsdorf verhuisde in 1905 naar Londen en richtte samen met zijn zwager Alfred Davis zijn eigen bedrijf Wilsdorf & Davis op, dat kwalitatief hoogwaardige horloges leverde tegen betaalbare prijzen; het bedrijf werd later Rolex. Wilsdorf was een vroege omschakeling naar het polshorloge en nam de Zwitserse firma Aegler aan om een lijn polshorloges te produceren.

De impact van de Eerste Wereldoorlog veranderde de perceptie van het publiek over de gepastheid van het polshorloge van de man drastisch en opende een massamarkt in het naoorlogse tijdperk. De kruipende spervuur-artillerie tactiek, ontwikkeld tijdens de oorlog, vereiste een nauwkeurige synchronisatie tussen de schutters van de artillerie en de infanterie die achter de spervuurlinie oprukte. De diensthorloges die tijdens de oorlog geproduceerd werden, waren speciaal ontworpen voor de ontberingen van de loopgravenoorlogsvoering, met lichtgevende wijzerplaten en onbreekbaar glas. Het Oorlogsbureau begon vanaf 1917 met het uitgeven van polshorloges aan de strijders. Tegen het einde van de oorlog droegen bijna alle dienstplichtigen een polshorloge en nadat ze gedemobiliseerd waren, sloeg de mode snel aan: het British Horological Journal schreef in 1917 dat “het polshorloge voor de oorlog weinig werd gebruikt door het strenge geslacht, maar nu is het te zien aan de pols van bijna elke man in uniform en van veel mannen in burgerkleding”. In 1930 was de verhouding tussen een pols en zakhorloges 50 op 1. Het eerste succesvolle zelfoprollende systeem werd in 1923 door John Harwood uitgevonden.

Kwarts
De commerciële introductie van het kwartshorloge in 1969 in de vorm van de Omega Beta 21 en de Seiko Astron was een revolutionaire verbetering van de horlogetechnologie. In plaats van een balanswiel dat met misschien 5 of 6 slagen per seconde trilde, gebruikten ze een kwartskristal resonator die trilde met 8.192 Hz, aangedreven door een batterij aangedreven oscillatorcircuit. Sinds de jaren tachtig zijn er meer kwartshorloges dan mechanische op de markt gebracht.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

Hamilton Elektrisch
Hamilton Electric was de pioniers van het eerste elektrische horloge, in tegenstelling tot de Quartz en de Bulova Accutron was dit de eerste beweging die een batterij gebruikte als bron om het balanswiel te oscilleren. Hamilton bracht twee modellen van de Electric uit: de eerste die werd uitgebracht was de Hamilton 500 op 3 januari 1957, die in 1959 werd geproduceerd. Dit model had problemen met het verkeerd uitlijnen van de rijdraden en het horloge keerde terug naar Hamilton voor uitlijning. De Hamilton 505 was een verbetering ten opzichte van de 500 en was betrouwbaarder: de rijdraden werden verwijderd en een niet-verstelbaar contact op de weegschaal leverde het vermogen aan het balanswiel.

Impact op de Seiko horloge

Verschillende soorten bewegingen bewegen de handen anders dan in deze 2 seconden durende belichting. Het linker horloge heeft een 24-uurs analoge wijzerplaat met een mechanische 1/6 s beweging, de rechter heeft een meer gebruikelijke 12-uurs wijzerplaat en een “1 s” kwartsbeweging.

Een Russische mechanische horloge beweging

Een zogenaamd mystery watch, het is het eerste transparante horloge, ca. 1890. Het uurwerk is voorzien van een cilinderuitgang.
Een beweging van een horloge is het mechanisme dat het verstrijken van de tijd meet en de huidige tijd (en eventueel andere informatie zoals datum, maand en dag) weergeeft. Bewegingen kunnen volledig mechanisch zijn, volledig elektronisch (mogelijk zonder bewegende delen), of ze kunnen een mix van beide zijn. De meeste horloges die vandaag de dag voornamelijk bestemd zijn voor de tijdwaarneming hebben elektronische bewegingen, met mechanische wijzers op de wijzerplaat die de tijd aangeven.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

Mechanisch
Hoofdartikel: Mechanisch horloge
Vergeleken met elektronische bewegingen zijn mechanische horloges minder nauwkeurig, vaak met fouten van seconden per dag, en ze zijn gevoelig voor positie, temperatuur en magnetisme. Ze zijn ook duur om te produceren, vereisen regelmatig onderhoud en aanpassingen, en zijn meer p

https://www.quickjewels.nl/horloges/seiko