ABJ Fotografie
Image default
Digitale fotografie

Gratis foto’s

Er zijn diverse websites beschikbaar waar gratis of tegen betaling foto’s gedownload kunnen worden. De gratis en rechtenvrije websites zijn lastig vindbaar en is al een behoorlijke zoektocht. 

Via Google tref je vaak mooie afbeeldingen aan via de afbeeldingen zoekfunctie. Helaas zijn de meeste afbeeldingen beschermd met auteursrecht, waardoor je deze foto’s niet zomaar op je eigen website mag plaatsen.

 

Wat is rechtenvrij?

Is rechtenvrij dan ook echt rechtenvrij?

Nee. Bijna iedere foto op internet is beschermd door het auteursrecht. Er zijn gebruiksvoorwaarden van toepassing ook als de foto gratis wordt aangeboden. Via gratis foto’s kun je wel rechtenvrij foto’s downloaden. De voorwaarden zijn zeer schappelijk en alle foto’s kun je ongelimiteerd voor je eigen website gebruiken. Een naamsvermelding of een link opnemen naar de website is niet nodig.

Via een gratis account kun je de foto’s downloaden en in diverse kwaliteit op jouw website plaatsen. Er is geen tijdslimiet verbonden aan het gebruik van de afbeeldingen.

 

Gebruik foto’s van internet niet zomaar. Er zijn bedrijven gespecialiseerd in het opsporen van onrechtmatig gebruik van foto’s en afbeeldingen, waardoor je het risico loopt op forse boetes. En eigenlijk ook wel terecht, aangezien de maker van de foto ook ergens aan moet verdienen. Er kan sprake zijn van auteursrecht, potretrecht of een merkenrecht. Ga dus na waar je de foto vandaan haalt en maak er alleen gebruik van met een expliciet akkoord. Respecteer de gestelde voorwaarden!