ABJ Fotografie
Image default
Sport fotografie

Nieuwe spinhengel kopen

Het kopen van een spinhengel is niet zo moeilijk. Het aanbod is enorm. Het kopen van een spinhengel die precies voldoet aan je verwachtingen is een stuk lastiger. Het aanbod is enorm, waardoor je snel zicht verliest op wat je echt nodig hebt. In dit artikel geven we enkele tips als je op zoek bent naar een nieuwe spinhengel voor het vissen op roofvis. 

Bij de aankoop van een nieuwe spinhengel kan je grofweg op 3 dingen letten; werpgewicht, lengte en soort vismolen. Onderstaande per categorie een korte opsomming waarom dit belangrijk is én wat jij mogelijk nodig hebt

 

Werpgewicht

Het werpgewicht van een hengel geeft een indicatie hoe stug een hengel is, en hoe zwaar kunstaas je makkelijk kunt werpen. Een spinhengel met een te hoog werpgewicht vist niet lekker. Het werpen met licht aas gaat niet zo ver en is moeilijk te richten. Een te licht hengel is nog minder makkelijk. Het werpen is niet zo makkelijk, omdat de vishengel te ver door moet buigen tijdens het werpen. Daarnaast is het lastig om goed actie te geven aan het kunstaas.

 

Lengte van de spinhengel

De lengte van een goede spinning scheelt per persoon. Naast een persoonlijke voorkeur is het ook handig om de lengte van de spinhengel af te stemmen aan de lengte van de visser, en ook de maximaal mogelijke reislengte. Een zeer lange hengel zal een kleine visser snel in de weg zitten. De boog die gemaakt wordt tijdens het werpen is soms te groot om fijn te werpen. Een kleinere hengel kan dan snel het verschil maken tussen hard werken en ontspannen vissne. 

 

Wat voor soort molen?

Je kan spinnen met een vismolen of met een reel. De reel wordt gevist bovenaan de hengel en de vismolen hangt onder de hengel. Bij de aankoop van een reel moet je extra aandacht hebben voor de kant waaraan de slinger hangt. Door het ‘droog’ oefenen met het werpen en draaien weet je snel de voorkeurshand waarmee je de hengel vasthoudt en aan welke kant dus de slinger van de reel zit. Grappig is dat wij in Nederland veelal afwijken van landen om ons heen en Amerika. Waarom is onduidelijk, maar wel goed om op te letten. Enkele merken met goede reels zijn Penn, Abu Garcia en Predox.

https://www.sportvisgigant.nl/