ABJ Fotografie
Image default
Entertainment

Schaken voor beginners

Velen denken dat schaken ingewikkeld is, maar dat hoeft het zeker niet te zijn! Hoewel het als beginner misschien een uitdaging is, kun je met de juiste tactieken je kansen op overwinning vergroten. Je hebt de beste schaakstrategietips voor beginners nodig, zodat je de basistactieken leert kennen en begrijpen. Dit zal je schaakspel verbeteren. Daarnaast zul je een bord en schaakstukken kopen, zodat je kunt oefenen.

 

Het doel van het spel

Het schaakbord bestaat uit acht rijen en acht kolommen voor in totaal 64 vierkanten met afwisselende kleuren. Elk vierkant van het schaakbord wordt geïdentificeerd met een uniek paar letters en cijfers. Je doel tijdens het schaken moet schaakmat zijn – de koning van je tegenstander vangen. De term schaakmat stamt af van de Perzische uitdrukking “Shah Mat”, wat letterlijk betekent “de koning wordt in een hinderlaag gelokt, niet dood.”

 

Hoe werkt het?

Heb je het schaakbord met stukken opgezet? Dan moet je eerst weten dat wit altijd de eerste is die aan zet is en dat de spelers beurtelings één stuk tegelijk verplaatsen. Je kunt alleen bewegen als het jouw beurt is. Je zou in een patstelling kunnen komen te staan, wat betekent dat geen stuk op het bord kan worden verplaatst en het spel eindigt in een gelijkspel. Elk type schaakstuk heeft zijn eigen bewegingsmethode. Er zijn paarden, een koning, een koningin, pionnen, lopers en torens. Al die stukken hebben een doel en ze hebben aflossingsbewegingen die je kunt maken. Een stuk mag naar een andere positie worden verplaatst of mag het stuk van een tegenstander slaan en op zijn veld terugplaatsen. Met uitzondering van het paard mag een stuk niet over of door een van de andere stukken heen bewegen. Wanneer een koning wordt bedreigd met een vangst, maar zichzelf kan verdedigen, wordt dit schaak genoemd. Als een koning schaak staat, moet de speler in het nauw een zet doen die de dreiging van slaan elimineert en de koning niet schaak laat staan. Schaakmat gebeurt, wanneer een koning schaak wordt gezet en er geen legale zet is om te ontsnappen.

 

De schaakstukken verzetten

Schaakmat beëindigt het spel en de partij waarvan de koning schaakmat stond, verliest. Elke zet die je doet, moet een berekende zijn. Raak dus vertrouwd met de zetten van het schaakspel, de koning kan bijvoorbeeld exact één veld horizontaal, verticaal of diagonaal verplaatsen, terwijl de koningin een willekeurig aantal lege velden diagonaal, horizontaal of verticaal kan verplaatsen. De toren kan een willekeurig aantal lege vakjes verticaal of horizontaal verplaatsen en de loper een willekeurig aantal lege vakjes in elke diagonale richting verplaatsen. Bovendien kan het paard een veld langs elke rang of rij verplaatsen en vervolgens onder een hoek een stap doen. Ten slotte kunnen de pionnen een veld vooruit gaan, als dat veld niet bezet is. Als een pion de rand van de tafel van de tegenstander bereikt, wordt hij gepromoveerd – de pion kan worden omgezet in een koningin, toren, loper of paard, al naar gelang de speler dat wenst. Denk je dat schaken ook iets voor jou is? Oefen dan je skills op je nieuwe schaakbord met stukken. Wil je een nieuw schaakbord en/of schaakstukken kopen? dan helpen wij je graag verder!

https://www.raindroptime.com/chess.html