ABJ Fotografie
Image default
Aanbiedingen

Soorten lenzen voor fotocamera's

Fotografie is een kunstvorm die afhankelijk is van technologie, en het hart van die technologie is het camera-objectief. Objectieven, ook wel lenzen genoemd, zijn de ogen van de camera en bepalen hoe en wat deze ziet. Er zijn veel soorten objectieven, elk met hun unieke eigenschappen en functies. In dit artikel zullen we deze soorten objectieven in detail onderzoeken.

Wat is een objectief eigenlijk?

Een fotografieobjectief is een optisch systeem in een camera dat licht vangt uit de omgeving en dit focust op de beeldsensor in de camera. Het objectief beïnvloedt factoren zoals beeldscherpte, scherptediepte, perspectief en vervorming. Hieronder bekijken we de diverse soorten van objectieven. Per soort lees je een korte uitleg over wat het precies is en waar het voor wordt gebruikt. 

Groothoekobjectieven 

Groothoekobjectieven hebben een korte brandpuntsafstand en bieden een breed gezichtsveld. Ze zijn ideaal voor landschapsfotografie, architectuurfotografie en andere situaties waarin je een breed beeld wilt vastleggen. Ze kunnen echter vervorming veroorzaken, waarbij objecten aan de randen van de foto er uitgerekt of vervormd uitzien.

Standaardobjectieven 

Standaardobjectieven, ook wel normale objectieven genoemd, hebben een brandpuntsafstand die ongeveer gelijk is aan de diagonaal van de beeldsensor. Dit leidt tot een beeld dat nauw overeenkomt met wat het menselijk oog ziet, zonder significante vervorming. Ze zijn veelzijdig en kunnen voor vele soorten fotografie worden gebruikt. Een voorbeeld hiervan is de Sony FE 35mm F/1.8 

Teleobjectieven

Teleobjectieven hebben een lange brandpuntsafstand en bieden een smal gezichtsveld. Ze zijn ideaal voor het fotograferen van objecten op afstand, zoals bij sport- of wildlifefotografie. Teleobjectieven kunnen objecten dichterbij laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn en hebben een ondiepe scherptediepte, wat betekent dat ze een wazige achtergrond kunnen creëren. Een voorbeeld van dit soort lens is de prachtige sigma lens, waar we een SIGMA 100-400MM F/5-6.3 review over hebben geschreven. 

Macro-objectieven

Macro-objectieven zijn speciaal ontworpen om close-ups te maken van kleine onderwerpen, zoals insecten of bloemen. Ze kunnen scherpe, gedetailleerde beelden produceren met een zeer ondiepe scherptediepte, wat resulteert in een prachtig geïsoleerd onderwerp.

Fisheye-objectieven

Fisheye-objectieven zijn een type groothoekobjectief dat een extreem breed gezichtsveld biedt. Ze veroorzaken sterke optische vervorming, wat een kenmerkend bolvormig effect creëert. Dit kan worden gebruikt voor creatieve of artistieke fotografie.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Foto