ABJ Fotografie
Image default
Marketing

Wat is lokale SEO? Gids voor ondernemers

Als je een bedrijf hebt of beheert, dan weet je ongetwijfeld dat een hoge positie in zoekmachines van groot belang is voor het verkrijgen van nieuwe klanten en het vergroten van je klantenbestand. Verschillende methoden zoals zoekmachineoptimalisatie en betaalde advertenties kunnen daarbij helpen. Maar wat als je je op de lokale markt wilt richten? Dan is lokale SEO waarschijnlijk iets waar je mee aan de slag wilt gaan. In deze blogpost leggen we je alles uit wat je moet weten over lokale SEO.

Om te beginnen is het belangrijk te weten wat lokale SEO eigenlijk inhoudt. Lokale SEO richt zich op specifieke geografische locaties waar je het merendeel van je klanten vandaan haalt of wilt halen. Als je bijvoorbeeld een winkel in Gouda hebt, dan zal lokale SEO gericht zijn op het vinden van klanten binnen deze stad.

Een ander belangrijk aspect van lokale SEO is lokaal adverteren. Dit kan onder andere via Google My Business, waar je informatie over je bedrijf en openingstijden kunt delen en klanten reviews kunnen achterlaten. Andere platforms waarop je lokaal kunt adverteren zijn onder andere Yelp, Foursquare, en lokale nieuwssites.

Hoe bereik je jouw doelgroep het beste met lokale SEO?

Het is allereerst belangrijk om te onderzoeken waar jouw doelgroep zich bevindt en waar ze naar zoeken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Google Zoekwoordplanner om te ontdekken welke zoekopdrachten het meest voorkomen in jouw regio.

Ook is het slim om je te richten op zogenaamde ‘long-tail’ zoekwoorden. Dit zijn specifieke zoekopdrachten bestaan uit meerdere woorden. Bijvoorbeeld, ‘kapper Gouda’ in plaats van alleen ‘kapper’. Dit zorgt ervoor dat je de juiste doelgroep bereikt en minder concurrentie hebt van andere bedrijven die alleen de algemene term gebruiken.

Als je zelf niet bekend bent met de wereld van lokale SEO, dan kan het uitbesteden aan een linkbuilding bureau een slimme keuze zijn. Een goed bureau zal jouw website analyseren en aanbevelingen doen om jouw lokale vindbaarheid in zoekopdrachten te verbeteren.

Veelgestelde vragen over lokale SEO.

 

Wat is het verschil tussen lokale SEO en reguliere SEO?

– Het verschil zit in de focus op lokale zoekopdrachten en geografische locaties.

Wat kost lokale SEO?

– Dit varieert afhankelijk van hoe groot en competitief jouw lokale markt is. Het is belangrijk te investeren in lokale SEO als je wilt dat jouw bedrijf gezien wordt in de zoekresultaten en nieuwe klanten wilt aantrekken.

Lokale SEO biedt een geweldige kans voor bedrijven die zich willen richten op de lokale markt. Door gebruik te maken van lokaal adverteren en het richten op specifieke zoekopdrachten, vergroot je jouw kans dat potentiële klanten jouw bedrijf vinden in zoekresultaten. Denk er ook aan om het uit te besteden aan een linkbuilding bureau als je zelf niet genoeg kennis hebt. Nu je meer weet over lokale SEO kun je aan de slag om jouw lokale vindbaarheid te verbeteren.