ABJ Fotografie
Image default
Electronica en Computers

3 feiten over de Raspberry Pi 400 die je nog niet wist

De nieuwe Raspberry Pi 400 is een volledig nieuwe vormfactor voor Raspberry Pi (het bedrijf). We hebben een lijst van 6 feiten over de Raspberry Pi 400 samengesteld – waaronder enkele ongebruikelijke!

#1 Raspberry Pi 300 bestaat, maar werd nooit uitgebracht

Het oorspronkelijke idee voor een Raspberry Pi ingebouwd in een toetsenbord werd al in 2016 uitgebroed!

Een Raspberry Pi 300 gebaseerd op de Pi 3B+ was het aanvankelijke idee, en zelfs in prototypestadium, maar Raspberry Pi realiseerde zich al snel dat met een product van die complexiteit, Raspberry Pi 4B al op de markt zou zijn, zodra Pi 300 klaar zou zijn – en Pi 300 zou een downgrade lijken.

Iedereen is blij dat Raspberry Pi ervoor koos om de Raspberry Pi 400 met 4 GB RAM te maken, aangezien Pi 300 beperkt zou zijn geweest tot 1 GB RAM.

Bonusfeitje: Raspberry Pi heeft in eerste instantie het officiële toetsenbord en muis gemaakt, om wat praktijkervaring op te doen en het ontwerp van het toetsenbord eerst te perfectioneren; toen dachten ze al aan de nieuwe Pi-in-toetsenbord vormfactor.

#2 Raspberry Pi 400 is de eerste Raspberry Pi ooit met een aan/uit-knop

Raspberry Pi’s staan erom bekend dat ze ontworpen zijn om zo goedkoop mogelijk te zijn, terwijl ze zoveel mogelijk gebruikers een maximaal nut bieden. Elke eigenschap moet kosten- gerechtvaardigd zijn, het moet “zichzelf terugbetalen”.

Geen wonder dat Raspberry Pi op hun vorige Raspberry Pi modellen geen power-off of power-on knop had – het inpluggen en uitpluggen van de voeding was net zo gemakkelijk, of het afsluiten van de RPi met behulp van SSH / het Raspberry Pi OS menu.

Welnu, Raspberry Pi 400 heeft gebroken met die traditie, en een functie toegevoegd die veel mensen als essentieel voor een moderne computer zouden beschouwen.

De Pi 400 zal onmiddellijk opstarten – vergelijkbaar met een Raspberry Pi 4 – wanneer u de stroom aansluit. Maar nu heb je ook de mogelijkheid om hem uit te schakelen:

Houd Fn + F10 twee seconden ingedrukt voor een zachte uitschakeling

Houd Fn + F10 tien seconden ingedrukt voor een harde uitschakeling

Druk op F10 (of Fn + F10) om de Raspberry Pi 400 weer aan te zetten.

Met de zachte uitschakeling zal de Raspberry Pi 400 Linux laten weten dat het tijd is om af te sluiten, en zal het de nodige opruimactiviteiten kunnen uitvoeren. Het is altijd goed om je Raspberry Pis op de juiste manier uit te schakelen, om er zeker van te zijn dat er geen data verloren gaat!

Bonusfeit: de toetsenbordcontroller van Holtek is verantwoordelijk voor deze bijzondere magie: hij stuurt de hoofd-PMIC (power management IC) van de Raspberry Pi 400 in de diepe uitschakelmodus, en schakelt hem weer in. Dit bespaart energie tijdens het uitschakelen.

#3 Overklokken van de Raspberry Pi 400 is mogelijk

Voor een Raspberry Pi is de Raspberry Pi 400 erg krachtig. Dat weerhoudt ons er natuurlijk niet van om te proberen er nog meer snelheid uit te persen.

De Rpi 400 is ontworpen om op 1,8 GHz te draaien. Ontwerpers zijn natuurlijk conservatieve mensen die er zeker van willen zijn dat je Pi 400 even goed werkt in kantoren met airconditioning, maar ook in behoorlijk hete omgevingen.

Door een proces dat bekend staat als overklokken, kunt je de Pi sneller maken. Jeff Geerling heeft voor ons de proef op de som genomen, en slaagt erin zijn Pi 400 op 2,2 GHz te laten draaien. Dankzij de aluminium heatspreader raakt zijn Pi 400 niet oververhit en geeft hij geen gas, zelfs niet als hij volledig belast is! Ook kun je met de ESP8266 ervoor zorgen dat het apparaat niet oververhit raakt. 

http://elektor.nl