ABJ Fotografie
Image default
Aanbiedingen

Afzuigkap kapot? Zo repareer je hem zelf!

Wil je net gaan koken, doet je afzuigkap ineens vreemd. Hij maakt een raar geluid, het lampje brandt niet meer of hij wil helemaal niet aan. Natuurlijk wil je het probleem zelf oplossen! Hieronder geven wij een paar tips over hoe je zelf je afzuigkap kan repareren. Zorg er wel voor dat je de juiste afzuigkap onderdelen aanschaft voordat je aan de slag gaat!

 

  1. Het lampje werkt niet

Doet het lampje van de afzuigkap het niet meer? Haal dan voor de veiligheid de stekker van de kap uit het stopcontact en haal het klepje waar het lampje achter zit los. Vervang zo makkelijk het lampje voor eentje met dezelfde fitting. Zo goed als nieuw!

 

  1. De afzuiging maakt te veel lawaai

Soms kan het zijn dat de afzuigkap ineens heel veel lawaai gaat maken. Dit kan door verschillende dingen komen, bijvoorbeeld doordat de luchtafvoer niet helemaal goed is. Dit ligt dan aan de buis die vanuit de afzuigkap naar buiten loopt. Deze kan te lang of niet breed genoeg zijn, of hij kan los zitten waardoor hij rammelt. Een andere oorzaak kan een verkeerde of versleten koolstoffilter zijn. Maak dan de platen bij de vetfilter los om bij de achterliggende onderdelen te komen, en vervang de koolstoffilter.

 

  1. De afzuigkap gaat niet meer aan

Wanneer je afzuigkap niet meer aangaat, is het handig om eerst te controleren of de stroom er nog wel op staat. Zonder stroom doet hij het sowieso niet! Als dit wel het geval is en hij doet het nog steeds niet, is het aan te raden om de motor te vervangen of om een monteur te laten komen. 

 

  1. De motor moet worden vervangen

Als je zelf de motor gaat vervangen, moet je eerst een nieuwe motor kopen. Dit kan bijvoorbeeld bij Fixpart.nl. Haal de stekker uit het stopcontact en schroef alle kleppen en filters los; de motor zit helemaal achter in de afzuigkap. Het kan handig zijn om een foto te maken van hoe alles in elkaar zat, zodat je weet hoe je het terug moet zetten wanneer je klaar bent. Maak de motor los, vervang deze met een nieuwe en schroef alles weer in elkaar. Zo heb je weer een volledig werkende afzuigkap!

 

https://fixpart.nl/nl