ABJ Fotografie
Image default
Wijn

De Masseria Borgo dei Trulli wijngaarden

Wist je dat het wijnhuis Masseria Borgo dei Trulli bestaat uit drie verschillende uitgestrekte wijngaarden? Iedere wijngaard heeft een eigen unieke bodemsoort. Zo worden verschillende druivensoorten geproduceerd in de wijngaarden. In dit artikel nemen we je mee op ontdekkingstocht naar al het moois wat Masseria Borgo dei Trulli te bieden heeft. 

Wijnhuis Masseria Borgo dei Trulli

Orion Wines is de drijvende kracht achter Masseria Borgo dei Trulli. Met flink wat kennis op zak van de omgeving en het terroir, besloot Orion Wines in Salento een wijnmakerij op te zetten. Salento is een vruchtbare regio. Daarom is het de perfecte locatie voor de productie van uitstekende wijnen.

Maar waar begin je? Bij toeval kwamen ze een klassieke masseria (landhuis) van turfsteen tegen. Orion Wines zag de kans om een contrast tussen toen en nu te creëren. Zo brachten ze de masseria terug in oorspronkelijke staat en combineerden ze dit met moderne apparatuur om de druiven zo goed mogelijk te behandelen. 

Toen de bouw van Masseria Borgo dei Trulli gereed was kochten ze eigen wijngaarden in de beste wijnbouwgebieden. 

De drie Masseria Borgo dei Trulli wijngaarden

Leuk feitje; tussen de wijn- en olijfgaarden vind je oude stenen hutten met ronde daken. Ook wel ‘Trulli’ genoemd. Samen met het woord ‘Borgo’ (dorp), is de vrije vertaling ‘het dorp van de stenen huizen’. Het klinkt net zo idyllisch als het is. Het karakter van deze hutten is in stand gehouden, waardoor het een echte aanrader is om deze wijngaard te bezoeken. 

De Masseria Borgo dei Trulli bestaat uit drie verschillende wijngaarden: Roselle, Pasano en Salice Salentino. Laten we iets dieper ingaan op waarom iedere wijngaard uniek is.

  1. Roselle wijngaard – rondom Masseria Borgo dei Trulli

12 Hectare aan wijngaarden. Je kunt het je haast niet voorstellen. Deze Roselle wijngaard omringt de Masseria Borgo dei Trulli. De wijngaard staat bekend om zijn rode bodem, rijk aan silicaat en ijzeroxide en kent een zanderige korrelstructuur. De bodemsamenstelling is belangrijk voor het terroir van de wijn. 

De bodemsamenstelling is zo dat zelfs in de warme zomermaanden de wijnstokken goed kunnen groeien. Als je goed naar de bodem kijkt dan valt het je misschien op dat op sommige plekken onderliggende stenen uit de grond komen. Het gesteente dat ooit onder water lag komt hierbij bloot te liggen. Daardoor is de ondiepe grond heel vruchtbaar. De losse structuur zorgt dat water tot in de onderste laag door kan dringen. De Roselle wijngaard produceert met name rode druiven. 

  1. Pasano wijngaard – 8 kilometer van Masseria Borgo dei Trulli

Deze wijngaard wordt goed beschermd door de prachtige heuvels van het Murgia-plateau in het noordwesten. Door de zee en de lange, warme zomerdagen is er sprake van een uniek microklimaat. 

De bodemsamenstelling is hier net even anders dan bij de Roselle wijngaard. Zo is het vruchtbare oppervlak dieper en heeft het een hoger kleigehalte. Dit is belangrijk voor de druivenproductie, omdat een hoog kleigehalte rijk is aan silicaat en ijzeroxide. Ook kun je niet om de dieprode kleur van de bodem heen. De druiven hebben een dikke schil en het vruchtvlees is rijk aan suikers en aromatische stoffen. Daardoor vind je hier naast de rode druivensoorten ook druiven voor witte wijn.

  1. Salice Salentino wijngaard – 35 kilometer van Masseria Borgo dei Trulli

De 4 hectare grote wijngaard vind je in de Salentino vlakte in het hart van het Salice Salentino DOC-productiegebied. Deze wijngaard produceert voornamelijk Salice Salentino Riserva. De locatie kenmerkt zich door de zeer vruchtbare bodem waar klei aanwezig is. In tegenstelling tot de andere wijngaarden is de bodem grijs-zwart van kleur. De schillen van de druiven zijn dik en hard. Het eindproduct is een wijn die rijk, zacht maar toch dik met tannines is. Dat maakt deze wijn ook uitermate geschikt voor veroudering in eikenhouten vaten.

 

https://www.vinify.nl/wijnhuis/masseria-borgo-dei-trulli