ABJ Fotografie
Image default
Aanbiedingen

Een eigen vijver aanleggen: zo doe je dat!

Een vijver zorgt voor een mooie natuurlijke sfeer in uw tuin. Bij het aanleggen van een vijver komt veel kijken en het is dan ook veel werk om in uw eentje te doen, maar dat maakt het zeker de moeite waard. Wel moet u goed voorbereid aan de slag gaan. Er wordt vaak gedacht dat een vijver aanleggen zo gebeurd is, maar niets is minder waar! Daarom geven wij u graag wat tips, zodat u goed beslagen ten ijs komt en u straks een prachtige vijver in uw tuin maakt!

Het beste moment

Het perfecte moment om te beginnen aan uw vijver is in het voorjaar. Dit heeft vooral te maken met de temperatuur: in het voorjaar is deze namelijk aangenaam genoeg om hard aan het werk te gaan en is de grond niet bevroren. Dat scheelt u namelijk een hele hoop kracht en moeite. Daarnaast is het voorjaar het uitgelezen moment om planten in uw vijver te plaatsen, mocht u dit willen. De planten hebben dan genoeg tijd om zich te nestelen in hun nieuwe omgeving. Daarnaast is er in het voorjaar de beste mogelijkheid voor een vijver om een biologisch evenwicht op te bouwen. 

De bodem

Op de bodem van een vijver dient u een laag wit zand van minimaal 10 cm aan te brengen. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat grondwater niet omhoog kan komen. Naast deze beschermlaag dient u ook een rubberfolie aan te brengen op de bodem van uw vijver. Een van de meest gebruikte soorten rubberfolie is epdm rubberfolie, dit is erg buigzaam en kunt u dus goed gebruiken in uw vijver. Ook is epdm UV-straling en ozon bestendig. 

Groen

Een leuke manier om uw vijver wat op te leuken is door het plaatsen van verschillende planten. In de categorie vijverplaten bestaan drie soorten: oeverplanten, waterplanten en zuurstofplanten. Oeverplanten worden, zoals u misschien al geraden had, geplaatst aan de oever op een diepte van 2 tot 25 cm. Waterplanten zorgen ervoor dat vissen, kikkers en padden een plek hebben om te schuilen van zon en regen. Daarnaast zorgen zuurstofplanten ervoor dat voedingstoffen afgebroken worden en geven ze zuurstof af.

 

https://www.epdm-tigt.nl/