ABJ Fotografie
Image default
Fotografie

Foto’s uit de Tweede Wereldoorlog zeggen meer dan duizend woorden

Of je nu altijd al meer hebt willen weten over Nederland in oorlogstijd of dat je historisch onderzoek moet doen naar de twintigste eeuw, met de foto’s van stichting Spaarnestad Photo over de Tweede Wereldoorlog krijg je een kijkje in het verleden. Met meer dan 13 miljoen foto’s heeft deze stichting de grootste fotocollectie op het gebied van pers- en documentaire fotografie. Bezoek de stichting in het Nationaal Archief in Den Haag of volg een digitale rondleiding online en ontdek aan de hand van de foto’s de verschillende verhalen over Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zet een stap in het verleden met historische foto’s

Met een oude foto uit de collecte van Spaarnestad Photo krijg je de mogelijkheid om het verleden van Nederland te ontdekken. Ze geven je de mogelijkheid om je in te leven in het bevroren beeld dat gevangen is in een foto. Voel het verdriet, de machteloosheid en de verschrikking van de mensen in de Tweede Wereldoorlog met foto’s van talloze rijen met graven en verwoeste gebouwen. Foto’s laten zien hoe de wereld op dat moment was en hoe de mensen het beleefden. Een foto die het oorlogsverleden toont is hierdoor ook een ware goudmijn voor historisch onderzoek. Zo bevatten foto’s veel informatie over de manier waarop mensen in de tijd dat foto werd genomen leefden.

Historisch onderzoek doen aan de hand van fotomateriaal

Heb jij affiniteit met de methode van werken met het archief en archiefmaterialen en wil je onderzoek doen dat verder reikt dan Google of Wikipedia? Volg het lesprogramma Archive 2.0: ResearchLab van Spaarnestad Photo! Dit lesprogramma is speciaal ontwikkeld door Hbo-studenten, docenten en de stichting om studenten uit te dagen en te inspireren met de rijkdom die de fotocollectie te bieden heeft. Tijdens de lessen krijg je toegang tot origineel materiaal en andere documenten uit de twintigste eeuw. Verder krijg je alles te weten over het historische perspectief van het materiaal. Dit gaat verder dan de informatie die te vinden is op Wikipedia of Google!

https://spaarnestadphoto.nl/