ABJ Fotografie
Image default
Woning en Tuin

Hoe haal je vet plekken uit je houten keuken?

Een houten keuken is een prachtige manier om een warme, tijdloze sfeer in huis te halen. Maar in een keuken heb je nu eenmaal te maken met vetvlekken. Het kan frustrerend zijn om ze proberen schoon te maken zonder de juiste middelen. Hier volgen een aantal manieren om veilig plakkerige vetvlekken te verwijderen uit je houten keuken.

Keukendeurtjes vlak bij je fornuis zijn vaak het slachtoffer van aanslag door vet. Je kunt ze het best om de week afnemen met een warme, vochtige doek. Daarna moeten ze gedroogd worden met een droge doek. Maar soms is dat niet genoeg en is er meer nodig.

Het ene schoonmaak product is het andere niet. En ene soort vetvlek vraagt om een andere aanpak dan de andere. Denk aan “verse” aanslag van de frituur van vandaag, of vlekken van langer aangekoekt vet.

Let wel: Alle methoden voor het verwijderen van vetvlekken op houten keukens moeten altijd eerst uitgeprobeerd worden op een plek die niet in het oog springt. Doe dit voordat je grotere oppervlakken gaat reinigen om dofheid of verkleuring te voorkomen op je keukenkastjes.

Je hebt de volgende mogelijkheden om te gebruiken voor een eikenhouten keuken van Anselm Oome:

  • Afwasmiddel

  • Allesreiniger met citroen of limoen

  • Natrium carbonaat (zuiveringszout)

Afwasmiddel of allesreiniger

Afwasmiddel is een uitstekende vetoplosser. Ga als volgt te werk. Maak een sopje met warm water en een paar druppels afwasmiddel. Dit zal op de meeste houten keukenoppervlakken goed werken. Doop een sponsje in het warme sop en wring het uit. Wrijf zachtjes over de vlek om het vet los te weken. Spoel na met schoon water om resten afwasmiddel te verwijderen. Droog het oppervlak grondig met een doekje van microfiber. Je kunt deze procedure ook volgen met allesreiniger citroen, want citroen is een natuurlijke vetafbreker.

Zuiveringszout

Voor zwaardere klussen gebruik je zuiveringszout. Maak een dikke pasta door wat zuiveringszout in een kommetje te doen en er wat water bij te gieten. Probeer de dikte van tandpasta te krijgen. Wrijf deze pasta op de vetvlek. De korrelige structuur zal ervoor zorgen dat er een schurend effect ontstaat op de vlek en dat het vet oplost. Ook hier geldt dat je dit eerst moet uitproberen op een oppervlak dat niet zichtbaar is, om verkleuring te voorkomen.

 

https://anselmoome.nl/eikenhout-keuken/