ABJ Fotografie
Image default
Aanbiedingen

Zo vind je de opleiding die het best bij jou past

Zit jij op de middelbare school, en heb je nog geen idee wat je later wilt gaan doen? Of doe je al een opleiding, maar twijfel je of dit wel een goede keuze is geweest? Er zijn tegenwoordig steeds meer soorten studies die je kunt doen. Logisch dus dat je door het enorme aanbod door de bomen het bos niet meer ziet. Toch kan een opleiding in verschillende opzichten bepalend zijn voor de rest van je leven. Het is dus belangrijk dat je iets gaat doen waar jij je prettig bij voelt. In dit artikel zetten we een aantal tips op een rijtje om je hierbij te helpen.

Interesses

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je iets gaat doen wat je leuk vind. Dit klinkt misschien als een open deur, maar als veel geld verdienen de enige reden is dat je bijvoorbeeld een juridische opleiding hebt gekozen, moet je misschien toch je keuze heroverwegen. Het is tenslotte heel moeilijk om de motivatie en de energie op te brengen voor iets wat je niet graag doet, en bovendien verkleint dit dan de kans dat je slaagt voor de opleiding. 

Kwaliteiten en vaardigheden

Waar ben jij echt goed in? Wat zijn jouw talenten? Dit kan van alles zijn, van schoolvakken waar je goede cijfers voor haalt tot dingen waarbij mensen jou altijd om hulp vragen. Ook dit is een belangrijke stap in de studiekeuze. Het helpt om voor jezelf een lijst te maken met je sterke en zwakke punten. Als je het lastig vind om dit te bedenken, kun je deze vragen ook aan anderen stellen. Denk aan je vrienden, je ouders, maar ook je leerkrachten en je decaan. 

Vergelijken

Je weet als het goed is nu een beetje welke richting je op wilt, en dan is het tijd om te gaan vergelijken. Kies een aantal studies en ga na hoe deze in elkaar zitten. Wat voor vakken worden er gegeven? Wat kun je er later mee worden en hoe zijn de kansen op de arbeidsmarkt? Om je goed te oriënteren, is het ook handig als je bijvoorbeeld voorlichtingsfilmpjes kijkt of ervaringsverhalen van andere studenten leest

Open dagen

De open dag is het moment om te kijken of een studie bij je past. Je kunt de sfeer proeven op de campus en studenten en docenten leren kennen (en natuurlijk vragen aan hen stellen!). Ook kun je op deze manier een goed beeld krijgen van de school en de stad zelf. Het is daarom altijd verstandig om naar open dagen van verschillende scholen te gaan om te zien waar je je het meeste thuis voelt.

Blijf dicht bij jezelf

Natuurlijk is het altijd nuttig om advies in te winnen van je ouders, leerkrachten en decaan bij het maken van een studiekeuze. Maar houd wel in gedachten dat het nog altijd jouw keuze is, waar jij je goed bij moet voelen. Jij bent tenslotte degene die de studie moet gaan doen. Of je nou een opleiding veiligheid  wilt doen of toch liever naar de kunstacademie gaat, zolang dit past bij jou als persoon zit je altijd goed!