ABJ Fotografie
Image default
Fotografie

5 tips voor mooiere foto’s

Houd jij ook zo van foto’s maken? Fotografie is een hobby die alsmaar populairder lijkt te worden. Veel mensen beginnen met fotografie met als doel de allermooiste foto’s te maken. Maar hoe doe je dit dan precies? Hoe zorg je ervoor dat je foto’s mooier worden? En waar moet je als beginnende fotograaf op letten? In dit artikel lees je een aantal handige tips.

Koop niet meteen de duurste apparatuur

Veel mensen die enthousiast beginnen met fotografie menen ook gelijk de duurste apparatuur te moeten gebruiken. Voor een beginnende fotograaf is dit echter helemaal niet nodig. Want je kunt nog wel zo’n dure camera gebruiken, als je nog niet zo goed bent in het fotograferen zelf, krijg je alsnog geen mooie foto’s. En bovendien kun je prima hele mooie foto’s maken met wat minder geavanceerde apparatuur.

Focus je op de compositie

Een goede compositie van je foto is alles. Dit betekent dat je voor een mooie foto altijd het juiste beeld moet kiezen. Een kleine verschuiving van je camera kan al het verschil maken. Een aantal tips:

  • Plaats je onderwerp nooit precies in het midden van de foto.

  • Houd je camera op dezelfde hoogte als het onderwerp dat je fotografeert.

  • Gebruik de regel-van-derden: verdeel je beeld in negen vlakken (drie horizontaal en drie verticaal) en zorg ervoor dat je onderwerp op één van de vier kruispunten ligt die je hiermee creëert.

Oefening baart kunst

Dit geldt eigenlijk voor alles, maar zeker ook voor fotografie: fotografeer veel! Oefening baart namelijk kunst. Maak iedere dag wat tijd vrij om te fotograferen, dan leer je snel. En alles is natuurlijk te fotograferen, ook dichtbij of in huis.

Doe een cursus

Wil je echt snel leren, investeer dan in een cursus fotografie. Door een professionele cursus te volgen, doe je nog sneller kennis op over het maken van een mooie foto. Een goede fotografiecursus geeft je concrete en praktische tips waar je je skills snel mee verbetert.

Gebruik een fotobewerkingsprogramma

Met alleen het maken van een foto ben je er nog niet. Door een foto na te bewerken kun je hem nog mooier maken. Bekende tools hiervoor zijn Photoshop, Lightroom en Luminar. Deze programma’s kunnen op het eerste gezicht nogal ingewikkeld lijken. Een cursus Photoshop of Lightroom is dan een echte aanrader.