ABJ Fotografie
Image default
Fotografie

Fotolijsten: verschillende soorten?

De standaard fotolijst moet iedereen wel bekend voorkomen. Het omhulsel voor je foto staat in vrijwel iedere huiskamer. Verschillende vormen en afmetingen zijn mogelijk, dat is wat we al wisten. Niet wisten we dat er naast dit nog veel meer komt kijken bij de fotolijsten. Denk eens aan het soort glas of aan de manier waarop de foto in de lijst wordt geplaatst. Daarom is het handig om deze zaken even op een rijtje te hebben staan. 

Glas

Allereerst is er dus even het onderwerp ‘glas’ dat komt kijken bij een fotolijst. Het gaat er uiteraard om dat de foto gewoon zichtbaar is door het glas heen, maar toch bestaan er nog verschillende soorten glas die jouw fotolijst steviger maken.

– Helder glas:

Helder glas is het meest voorkomende soort glas voor fotolijsten. Hier zitten verder geen aparte toevoegingen aan. Het is stevig en dient zijn doel.

– Ontspiegeld glas:

Ontspiegeld glas heeft een bepaalde behandeling ondergaan voordat het in de fotolijst geplaatst werd. Ontspiegeld glas zorgt ervoor dat jouw foto nog beter zichtbaar is ten opzichte van het gebruik van helder glas.

– ACRYLITE ® glas: 

Glas van ACRYLITE heeft ook een speciale behandeling ondergaan en deze is nog wat heftiger dan die bij normaal ontspiegeld glas. Bij ACRYLITE wordt er gekeken naar een bepaalde UV-wering. Al deze toevoegingen zijn inderdaad ideaal, maar de vraag is of ze noodzakelijk zijn voor de ‘gewone’ fotolijst.

Passe-partout

Het is wellicht handig je even te wijzen op het volgende. Wanneer jij de ideale fotolijst hebt gevonden voor aan jouw muur, maar de foto die je in gedachten had hier niet in past is, dit uiteraard erg jammer. Door middel van een passe-partout overbrug je de open ruimte op stijlvolle wijze. Dit gaat door middel van karton. De foto die jij in gedachten had kan dus nu eindelijk samengaan met die ideale lijst. Een enorme uitvinding in de wereld van de fotolijsten.

Afmetingen

Tot slot is het handig om het nog even over de afmetingen van een fotolijst te hebben. We weten allemaal dat fotolijsten groot en klein kunnen zijn, maar tegenwoordig is jouw fotolijst in elke denkbare afmeting mogelijk. Fotolijsten lopen van A3-formaat tot een afmeting van 9×13 cm. Met het gegeven van een passe-partout is elk gewenst formaat te vinden voor bij jou aan de muur en voor jouw foto. Met al deze informatie kun jij vast de ideale fotolijst vinden.