ABJ Fotografie
Image default
Dienstverlening

Het uitkiezen van isolatieglas voor een woning

Het genieten in ons huis ligt niet alleen aan hoe wij onze woning van binnen aankleden. Het heeft ook te maken met wat wij buiten kunnen zien. Zo kun je in de keuken zitten en genieten van een kop koffie, terwijl je kijkt naar de kinderen die buiten aan het spelen zijn. We staan er vaak niet bij stil, maar dit is heel belangrijk. Wij hebben het dan niet zo zeer over het naar buiten kijken, maar over het product dat dit mogelijk maakt. Ramen zijn belangrijk, omdat zij licht doorlaten in onze woningen. Dit is belangrijk voor ons gezondheid en daarmee dus van essentieel belang.

Het effect van een goed geïsoleerde woning

Het is erg fijn dat wij ramen in onze woning hebben, maar als er geen gebruik wordt gemaakt van het juiste isolatieglas, dan kan dit voor frustratie zorgen. Bij het plaatsen van ramen in de muren, wordt er letterlijk een opening in de muren gemaakt. Dit brengt met zich mee een wisseling in temperatuur binnen de woning. Zijn de ramen van de woning geplaatst aan de zuidkant, dan zal je het gevoel hebben dat je in de zomer in een broeikas zit. In de winter zul je weer merken dat alle warmte de woning verlaat. Te warm of te koud is allebei niet zo heel prettig. Isolatieglas kan hier verandering in brengen. Ook brengt het verandering in de inhoud van jouw bankrekening, want hoe beter jouw woning geïsoleerd is, hoe minder je de verwarming aan hoeft te doen.

Welke verschillen heeft elk type isolatieglas?

Je ziet vaker reclames voorbij komen over het belang bij een goed geïsoleerde woning, maar vroeger was dit niet zo populair. Er werd namelijk voor een lange tijd alleen enkel glas gebruikt. Dit bracht met zich mee dat woning in de wintermaanden erg koud waren. Gelukkig werd in de jaren ’70 dubbelglas geïntroduceerd. Dubbelglas zijn twee glasplaten die een kleine ruimte tussen zich hebben. We noemen dit de spouw. Als de lucht hierin is opgewarmd, dan kan je warmte vanuit de woning niet ontsnappen. Dubbelglas heeft daarom een hogere isolatiewaarde dan enkel glas.

Nu maken wij ook gebruik van HR- glas. Dit doet in vele opzichten denken aan dubbel glas. Alleen heeft dit een veel hogere isolatiewaarde. Bij HR- glas kan er tussen de spouw een speciaal soort gas worden gespoten. Een andere optie is het plaatsen van een folie laag op de ramen, zodat de warmte gereflecteerd wordt.