ABJ Fotografie
Image default
Mode en Kleding

Kan goud verkleuren? Hier lees je het antwoord

De meest waarschijnlijke redenen voor goudverkleuring zijn metaalslijtage, plating van lage kwaliteit en corrosie. Harde metalen van andere juwelen of cosmetica kunnen de kleur van goud veranderen; de platering zelf kan verkleuren, vooral naar geel, omdat veel platen worden gemaakt met rhodium in plaats van palladium, dat beter bestand is tegen verkleuring. Tenslotte, hoewel goud zelf nooit corrodeert, doen de andere legeringen die met goud vermengd zijn, vooral zilver, dat wel, en deze verbleking kan zich voordoen als een verkleuring van het goud zelf. Lees hier alles over of goud kan verkleuren.

De oorzaak

Verschillende mensen denken dat een fabricagefout of te weinig karatering het probleem kan zijn wanneer een ring “draait”, waardoor de huid, de kleding of het sieraad zelf zwart of verkleurd worden. Dat is echter niet het geval. Door de echte oorzaken te leren kennen, kun je helpen dit te voorkomen.

De meest voorkomende oorzaak is metaalslijtage veroorzaakt door make-up op huid of kleding. Cosmetica bevatten vaak verbindingen die harder zijn dan de sieraden zelf, waardoor zeer kleine deeltjes afslijten of schuren. Zeer fijn verdeeld metaal ziet er altijd zwart uit in plaats van metaalachtig, dus als een gitzwart stofje. Wanneer dit stof in contact komt met absorberende oppervlakken zoals huid of kleding, blijft het plakken en vormt het een zwarte veeg.

Hoe voorkom je dat goud verkleurt?

Om dit te voorkomen, kun je proberen van cosmetica te veranderen. Als dit niet mogelijk is, verwijder dan ringen en andere sieraden tijdens het aanbrengen en reinig de huidgedeelten die in contact komen met sieraden met water en zeep.

Een andere oorzaak is werkelijke corrosie van de metalen. Goud zelf corrodeert niet, maar zijn primaire legeringen van zilver of koper doen dat wel (en vormen zeer donkere chemische verbindingen) onder vochtige of natte omstandigheden.

Wanneer iemand zweet, kunnen vetten en vetzuren die vrijkomen, corrosie van 14 karaat goud veroorzaken, vooral wanneer het aan warmte en lucht wordt blootgesteld. Dit probleem kan erger zijn in kuststreken en semitropische gebieden, waar chloriden in combinatie met transpiratie een corrosief element vormen dat de huid doet verkleuren. 

Smogdampen tasten geleidelijk sieraden aan en worden zichtbaar als een aanslag die over de huid wrijft. Enkele suggesties om dit te voorkomen zijn sieraden vaak af te doen en een absorberend poeder, vrij van schuurmiddelen, te gebruiken op de huid die in contact komt met sieraden.

Lage kwaliteit plateren

De meeste gouden ringen worden verkocht met een rhodium geplateerd oppervlak, volgens David Vinson van Metal Arts Specialties. Deze plaatjes zijn ongeveer 0,25 tot 0,5 micron dik, soms dunner. Ter vergelijking: een menselijke haar is 100 tot 125 micron dik. Hoewel rhodium zeer hard, reflecterend en mooi is, is het ook poreus. Dus na verloop van tijd kunnen deeltjes tussen de rhodium plating terecht komen en de goud legering aantasten of simpelweg vast komen te zitten in de plaat zelf, waardoor verkleuring ontstaat. 

Als je gouden juwelen opnieuw laat rhodineren, zul je jaar na jaar opnieuw met het probleem geconfronteerd worden. Laat in plaats daarvan een juwelier de ring voorzien van een laag platina en vervolgens van rhodium. Het kost ongeveer 100 dollar, maar je hoeft het pas over vijf tot zeven jaar weer te doen, afhankelijk van hoe regelmatig je de sieraden draagt. Lees hier of je een enkelbandje links of rechts draagt.

http://quickjewels.nl