ABJ Fotografie
Image default
Foto

Koffiefeitjes

Koffie komt oorspronkelijk uit Ethiopie. Wat er waar is van de legende van de geitenherder die per toeval koffie ontdekte is natuurlijk niet bekend, maar het is wel zeker dat men hier de eerste koffie bereidde. Ook vandaag de dag is het een zeer belangrijk koffieland. Nog  veel meer dan in Nederland is koffie daar de cultuur.

 

Wij Nederlanders kunnen er overigens ook wat van. We drinken liters en liters koffie per jaar. Zo’n drie bakjes koffie per hoofd van de volwassen bevolking. Dat is uiteraard slechts een gemiddelde. Er zijn erbij die het een stuk gekker maken en er zijn ook nog steeds volwassenen Nederlanders die nooit koffie drinken.

Een koffiebar, koffietent of koffiehuis. Je ziet ze overal. Met name in de steden zijn ze populair. Koffie is een groot onderdeel van de cultuur. De uitspraak ‘een bakje koffie doen’ is daar een voorbeeld van. In de grote steden kom je daarom ook goed aan je trekken. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten koffie, dus als beginnend koffiedrinker kan je nog wel eens verdwalen in de keuze en uiteenlopende namen. Het eerste koffiehuis werd trouwens al in de vijftiende eeuw geopend in Constantinopel. De stad van het voormalige Oost-Romeinse Rijk en het huidige Istanbul. Pas in het jaar 1652 werd het eerste koffiehuis in Engeland geopend. Ongeveer 200 jaar later was hiermee de koffie ook in onze Westerse cultuur terecht gekomen.

Het duurt zo’n drie tot vier jaar voor een koffieboon is gerijpt. In Brazilië wordt de meeste koffie verbouwd. Ongeveer een op de drie bakken koffie wordt hier geproduceerd. Andere grote spelers zijn Aziatische landen zoals Vietnam en Indonesië en in Zuid-Amerika produceert ook Colombia veel koffie.

Je kunt gelukkig tegenwoordig koffie online bestellen. Zo kan je bijvoorbeeld krups dolce gusto halen of op zoek gaan naar een andere specifiek koffieproduct.

 

https://www.koffiecupster.nl