ABJ Fotografie
Image default
Foto

Wat is zuiniger, een LED lamp of een gloeilamp?

De gloeilamp loopt op zijn laatste benen, zou je kunnen zeggen. Eerst was er de spaarlamp, die zuiniger is en langer meegaat dan de gloeilamp. Nu is daar de ledlamp bijgekomen, die ten aanzien van de twee genoemde aspecten er nog een schepje bovenop doet. Maar hoeveel zuiniger is een ledlamp? Daar gaan we in dit artikel op in. Maar eerst enige informatie over de ledtechnologie.

De ledtechnologie

Een led, wat een afkorting is van light emitting diode, is een klein elektronisch component. Alhoewel leds al vele jaren worden gebruikt, is nu de lichtopbrengst voldoende om de technologie voor verlichting interessant te maken. In een lamp gaan wel diverse leds. Afhankelijk van het doel kan dat aantal redelijk oplopen. Een led laat stroom in een richting toe en licht dan op. De led werkt alleen op een lage spanning en niet zoals een gloeilamp ook op 220V. Dat is prettig om te weten, als je een ledlamp van de tuinverlichting vervangt.

Lichtbundeling

Behalve de al genoemde eigenschappen dient er rekening mee te worden gehouden, dat leds een gerichte lichtbundel uitstralen en niet rondom zoals de gloeilamp. Dit is een nuttige eigenschap voor inbouwspots. Laatstgenoemden worden veel gebruikt voor tuinverlichting.

Verbruik

Als we kijken naar het verbruik van led vs gloeilamp, dan zijn hier een paar cijfers. Kijken we naar het aantal lumen, wat een maat is voor de lichtstroom, dan is het verbruik van bijvoorbeeld een inbouwspot met een gloeilamp bij 600 lumen 42 Watt. Daarentegen is het verbruik van een inbouwspot met ledlamp van 600 lumen slechts 6 Watt. Daar is een verschil van een factor 7. Dat is het antwoord op de vraag hoeveel zuiniger is een ledlamp.

https://alleslicht.nl/