ABJ Fotografie
Image default
Financieel

Tips om financieel te herstellen van een scheiding

Naast het feit dat een scheiding voor veel emotionele schade kan zorgen, kan het ook een grote schade veroorzaken op financieel gebied. Gepaard met verwarde en verdrietige gevoelens kan dit zwaar vallen. Probeer echter niet te panikeren. Een scheiding hoeft namelijk niet te betekenen dat het altijd tot financiële zorgen kan leiden. In deze blog wordt er meer verteld over hoe je het beste financieel kunt herstellen na een scheiding en hoe hier het beste mee kan worden omgegaan.

 

  1. Probeer een maandbudget op te stellen

Het komt vaak voor dat je tijdens het huwelijk afhankelijk was van twee inkomens: die van jezelf en die van je partner. Uiteraard, wanneer de scheiding is afgehandeld, zal er rekening gehouden moeten worden met een nieuw financieel budget. Het maken van een maandbudget kan ervoor zorgen dat je meer inzicht krijgt in je financiële situatie. Hierbij kan er vergeleken worden hoeveel er daadwerkelijk binnenkomt en uitgaat per maand. Denk bijvoorbeeld aan uitgaven zoals reparaties, autokosten of sparen voor de toekomst. Wanneer er uit een maandbudget komt dat je meer uitgaven dan inkomsten hebt, is het natuurlijk van belang om te kijken waar je op zou kunnen besparen of dat er wellicht een mogelijkheid is om extra inkomsten te creëren. 

 

  1. Stel kleine doelen

Een andere tip is om kleine stappen te zetten wanneer het gaat om financieel te herstellen. Uiteraard kan het vrij lastig zijn om direct na de scheiding het leven weer op te pakken. Waarschijnlijk ervaar je veel emoties en zijn er momenten dat je er even niet meer uitkomt. Daarom is het stellen van kleine doelen een goede hulptool om niet meteen teveel druk op jezelf te zetten. Wellicht dat er andere doelen waren toen je nog wel in het huwelijk zat. Echter, er bestaat een grote kans dat je nu andere doelen voor ogen hebt. Bepaal daarom goed hoe je leven eruit zal zien en begin met plannen waar je in de toekomst voor wilt sparen. 

 

  1. Elimineer onnodige uitgaven

Zoals eerder vermeldt, is het verstandig om goed na te denken waar je daadwerkelijk geld aan uitgeeft. Bekijk hier direct welke kosten bespaard of geëlimineerd kunnen worden. Door grondig te bekijken welke uitgaven je de afgelopen weken, maanden of zelfs jaren hebt gedaan kan er bekeken worden welke factoren geld kunnen besparen. Denk bijvoorbeeld aan een goedkopere, zuinige auto of het herfinancieren van de autolening. 

 

  1. Creëer een noodfonds op

Er zijn veel mensen die samen met hun partner een spaarpotje hebben gebouwd. Nu de scheiding is afgerond, is het van belang om je eigen spaarpot op te bouwen zodat je altijd een noodfonds achter de hand hebt.


Zodra je er echt niet uitkomt, is het verstandig om een professional te raadplegen. Zij kunnen je persoonlijk adviseren op welke manier je het beste financieel kunt herstellen van de scheiding. Het kan ook gebeuren dat je er tijdens een scheiding niet uitkomt samen. Het is dan zaak een mediator te raadplegen. Ga je scheiden in Zuid Nederland? Neem dan een kijkje op de website van Buitengewoon Mediation.