ABJ Fotografie
Image default
Fotografie

Verschillende soorten fotografische genres

Iedereen is tegenwoordig wel een amateur fotograaf. Binnen enkele seconden heb je namelijk met je smartphone een foto gemaakt. Natuurlijk ga je daarbij niet super druk bezig zijn met het licht, de compositie en de instellingen van je smartphone zelf. Mocht je namelijk een kwalitatief goede foto hebben, dan zul je om te beginnen een fatsoenlijke camera nodig hebben.

De allereerste foto

Vroeger deden ze het overigens ook allemaal zonder camera. De allereerste foto komt namelijk al uit 1826. In de Franse gemeenten Saint-Loup-de-Varannes maakte Joseph Nicéphore Niépce die foto. Het ging hierbij een om permante foto vanuit zijn dakraam richting de straat. Wel is dat lastig te zien aangezien de foto gemaakt is door middel van bitumen, wat in de camera obscura zat. Die combinatie samen met acht uur lang geduld zorgde voor de allereerste foto ooit.

Portretfotografie

Bij het maken van een portret foto is het belangrijk om het onderwerp – het persoon in dit geval – volledig centraal te hebben staan. Dat is nu eenmaal waar de volledige foto omdraait. Hierbij moet je er dus ook voor zorgen dat er niet teveel afleiding is op de achtergrond of op de zijkanten. Belangrijk bij deze populaire vorm van fotografie is om ervoor te zorgen dat je die persoon zijn gevoel op beeld vastlegt.

Natuurfotografie

In de natuur heb je ontzettend veel objecten die je kunt fotograferen. Denk aan je eigen huisdieren, mensen of close-ups van insecten, bomen of water. Belangrijk bij het maken van foto’s in de natuur is dat je respect hebt voor de omgeving. Ga geen objecten kapot maken of dieren ‘vervelen’ puur voor die ene foto. Hou dus goed rekening met wat er om je heen gebeurd en dan zul je vanzelf het mooie plaatje kunnen vastleggen.

Sportfotografie

Spanning en emotie. Dat is wat je wilt vastleggen bij een sport gerateerde foto. Wel is dat ontzettend lastig aangezien dat binnen enkele secondes weer voorbij is. Een voetballer moet ontzettend snel schakelen, jij als fotograaf zijnde dus ook. Het allerbelangrijkste hierbij is een goede, scherpe en snelle camera. Waarmee je ook gemakkelijk de sfeer kunt vastleggen. Zoals ook gebeurd bij een boudoir shoot.