ABJ Fotografie
Image default
Verbouwen

Wat is vloerverwarming nu precies?

Vloerverwarming (soms afgekort tot UFH) is een methode om een ruimte te verwarmen door warmte op te wekken en te verdelen onder de vloer van het huis. Het kan worden gebruikt als een secundair verwarmingssysteem, maar het kan ook het primaire systeem worden en de traditionele radiatoren vervangen als de belangrijkste warmtebron van een woning.

De verschillende soorten 

Er zijn twee soorten vloerverwarming beschikbaar voor werkprojecten en renovaties, elektrische of “droge” vloerverwarmingssystemen en warm water of “natte” vloerverwarmingssystemen. Welk type systeem u kiest is uw beslissing, maar u kunt factoren als bedrijfskosten, eventuele deadlines die u hebt voor installaties of renovatiewerkzaamheden, en hoeveel ruimte u beschikbaar hebt voor uw systeem in de ruimte waar het moet worden geïnstalleerd, in overweging nemen. Natuurlijk is de keus van de vloer ook erg belangrijk, zo zijn PVC vloeren een goede optie, je kunt hierbij denken aan de Ambiant Avanto Beige 4504

Om een voorbeeld te geven, als u op zoek bent om de vloer van een nieuwbouw te voltooien, kunt u kijken naar het hebben van een nat vloerverwarmingssysteem geïnstalleerd, omdat deze zijn ontworpen om grotere ruimtes te verwarmen en zijn over het algemeen meer kosteneffectief dan elektrische systemen. Als u echter een kleinere ruimte wilt verwarmen of een reeds gebouwd pand wilt renoveren, dan is elektrische vloerverwarming een betere oplossing en bovendien is de installatie minder storend.

Bij welke temperatuur gaat de vloerverwarming werken?

De bedrijfstemperatuur van vloerverwarming varieert, afhankelijk van de behoeften en wensen van de huiseigenaar. BS EN 1264-2[1] beperkt de maximale temperatuur van het vloeroppervlak echter tot 29°C, of tot 27°C als er vloertegels worden voorgesteld. Voor de meeste woonruimten wordt 21°C aanbevolen om de temperatuur in de kamer aangenaam te houden, terwijl slaapkamers iets lager worden ingesteld (meestal rond 18°C).

Het water dat door de leidingen van een nat vloerverwarmingssysteem stroomt, varieert tussen 35°C en 60°C, afhankelijk van het warmteverlies van het gebouw. De temperatuur waarop u het systeem instelt, kan hiertussen variëren, afhankelijk van het type vloerbedekking dat u boven de leidingen hebt geïnstalleerd of de draadindeling.

Door de temperatuur van uw vloerverwarmingssysteem met één graad te verlagen, kunt u het ook energiezuinig houden, zonder het comfort van de bewoners van de ruimte aan te tasten.

Hoe werkt deze vorm van vloerverwarming?

Als u eenmaal hebt besloten om vloerverwarming als onderdeel van uw werkproject te installeren, is de volgende stap ervoor te zorgen dat u weet hoe het werkt. Dit helpt u om de meest weloverwogen beslissing voor uw werkzaamheden te nemen en garandeert dat het systeem dat u gebruikt, het meest efficiënte is voor de behoeften van uw woning.

Een typisch S-plan vloerverwarmingssysteem werkt door de warmte gelijkmatig te verdelen over de vloer van een woning. Vaak wordt er een materiaal zoals een dekvloer overheen gelegd om eventuele luchtbellen af te sluiten, waardoor de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en het systeem efficiënter wordt. De temperatuur wordt vervolgens gecontroleerd door een thermostaat om ervoor te zorgen dat deze op een constant niveau wordt gehouden.

Hoe de warmte wordt verdeeld, hangt af van het type vloerverwarming dat u hebt:

De elektrische vloerverwarming

Een elektrisch systeem maakt gebruik van een ultradunne draad die onder het vloerniveau wordt aangebracht. De draad wordt vervolgens verwarmd, en de warmte wordt naar buiten overgedragen.

De natte vloerverwarming

Natte vloerverwarmingssystemen bestaan uit een ingewikkeld buizenstelsel dat in een aantal verschillende uitvoeringen kan worden geleverd. Deze ontwerpen zijn gemaakt om de meest efficiënte en gelijkmatige overdracht van warmte in een kamer te garanderen, hoewel sommige ontwerpen dit effectiever kunnen bereiken dan andere. Warm of heet water wordt dan door deze leidingen gepompt, die ook warm worden en de warmte via de rest van de vloer naar de kamer overbrengen.

U kunt elke centrale verwarmingsbron in een woning gebruiken om warm water te leveren voor een nat vloerverwarmingssysteem. Deze omvatten:

  • Biomassaketels

  • Combinatieketels

  • Condensatieketels

  • Warmtepompen

  • Standaard ketels

  • Kachels

Het beste type

Het beste vloertype voor vloerverwarming is een vloer die het maximale uit de potentiële warmteoverdracht haalt. Harde oppervlakken zoals chape, steen, kunsthout of keramische tegels zijn het meest warmtegeleidend en bieden daarom de beste warmteoverdracht. Er zijn echter een aantal andere opties die u voor uw woning zou willen die ook zullen werken.