ABJ Fotografie
Image default
Verbouwen

De geschiedenis van stukadoorwerk

Moderne bedrijven zoals Stukadoor Delft doen vaak stukadoor-werkzaamheden voor klanten in hun regio die van plan zijn hun muren te pleisteren. Maar, pleisteren bestaat echter al heel lang en wordt al sinds de oudheid gebruikt. Een goed voorbeeld is hoe in het oude Egypte gypsum werd verbrand en tot poeder werd verwerkt om gips te maken dat later werd gebruikt als mortel tussen de blokken op piramides en op decoratieve muren in graven. Gips werd ook gebruikt in oude kunstwerken en als oppervlakte muur voor bouw decoraties. Gips kan ook van verschillende materialen worden gemaakt, maar de eindeffecten zullen voor elk materiaal hetzelfde zijn.

Soorten gips

Zoals eerder vermeld, zijn er verschillende soorten materialen die worden gebruikt om gips te maken. De meest gebruikte gips gebruikt cement, kalk of gypsum als materiaal. Ongeacht welk materiaal wordt gebruikt, het wordt omgezet in een droog poeder dat in water kan worden gemengd om een ​​stijve maar werkbare pasta te creëren. Deze pasta ondergaat daarna een kristallisatie reactie waarin het uithardt, maar dit process kan ook gevaarlijk zijn. Een oudere vorm van gips is leempleister, dat werd gemaakt van klei, zand en plantenvezels. Het werd vroeger veel gebruikt, maar door zijn gebrek aan kracht werd het ingehaald door zijn tegenstanders.

Andere toepassingen

Gips was niet beperkt tot alleen constructie doeleinden, het kon ook op andere gebieden worden gebruikt. Een van de meest bekende toepassingen is op medisch gebied waar het wordt gebruikt om orthopedische afgietsels te maken om gebroken botten te ondersteunen. Het wordt gemaakt door gips in te bedden in verband dat zorgvuldig om de ledemaat wordt gewikkeld. Het hardt later uit en wordt een passende buis die gemakkelijk kan worden verwijderd. Het wordt ook gebruikt op tandheelkundig gebied om te helpen bij het maken van valse tanden en andere prothese producten. Gips wordt gebruikt om de mal te maken waarin deze producten gemaakt worden.