ABJ Fotografie
Image default
Financieel

Een opeethypotheek: interessant of risicovol

Een opeethypotheek: interessant of risicovol

De groep pensioengerechtigden groeit sterk en dus ook de groep gepensioneerden met een eigen woning. Door de stijging van de huizenprijzen is wer vaak sprake van een flinke overwaarde. Deze overwaarde zit “in de stenen” en komt pas vrij als het huis zal worden verkocht. Door het afsluiten van een opeethypotheek is het toch mogelijk om de overwaarde op te nemen terwijl u in de woning kan blijven wonen.

Hoe werkt een opeethypotheek

Bij een opeethypotheek leen je de overwaarde van de woning. De woning dient in deze constructie als onderpand, waardoor de hypotheekverstrekker zekerheid krijgt. U kunt ervoor kiezen om het gehele bedrag in 1 keer op te nemen, of om dit in termijnen te laten plaatsvinden. De laatste optie is vooral interessant als het pensioen wat laag uitvalt. In beide gevallen krijgt u extra financiële middelen tot uw beschikking.

Rente bij een opeethypotheek

Omdat er sprake is van een lening zal er over het opgenomen bedrag rente moeten worden betaald. Omdat de bank de woning in onderpand heeft gekregen zal de rente vrij laag zijn. Het is helaas niet mogelijk om de rente als aftrekpost op te voeren bij de jaarlijkse inkomstenbelasting.

Risico’s van een opeethypotheek

Een opeethypotheek heeft zeker ook enkele risico’s waar u rekening mee moet houden. De prijzen van huizen stijgt al jaren, maar het is geen garantie dat de prijzen zo hoog zullen blijven. Ze kunnen op termijn ook altijd weer zakken. Omdat de lening gekoppeld is aan de huizenprijzen op de woningmarkt de het maximale leenbedrag naar beneden gaan. Is dit bedrag bereikt, dan is er geen sprake meer van extra inkomsten. Ook de rentestand kan veranderen. Deze kan zakken, maar ook stijgen, waardoor je meer rente moet betalen. Soms zal de rente worden verrekend met de lening, waardoor het maximum eerder bereikt zal worden.

De lening stopt dus als het maximale bedrag is bereikt. Het is geen gegarandeerde levenslange aanvulling op het pensioen. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een opeethypotheek zijn vrij streng. Is er sprake van voldoende inkomsten uit het pensioen en AOW, dan is een aflossingsvrije hypotheek mogelijk een beter alternatief.

Een opeethypotheek afsluiten

Niet alle banken bieden een opeethypotheek aan. Voor het beste advies is het verstandig om contact op te nemen met een hypotheekadviseur die een hypotheekadvies op maat zal geven. Past een opeethypotheek bij jou eigen situatie en hoe ziet het er in de praktijk uit. Door een deskundig advies maak je de beste keuze waardoor de overwaarde van het huis optimaal zal worden benut.

 

Makelaar

Sinds 1 februari 2021 is de WitteWoning makelaars Apeldoorn een samenwerking aan gegaan met Harms&Bakx. De WitteWoning makelaardij is een onafhankelijke, proactieve en energieke makelaardij die niet kan wachten om jou te helpen!

 

Harms & Bakx

De Eglantier 404 

7329DL Apeldoorn

https://www.harmsbakx.nl/hypotheek/hypotheekadvies-apeldoorn-kampen-onafhankelijke-hypotheekadviseur