ABJ Fotografie
Image default
Particuliere dienstverlening

Hoe help je een rouwende vriend(in)?

Wanneer een vriend of familielid overlijdt, dan kan dit erg heftig zijn. Er komt veel stress en emotionele pijn bij kijken en de ene persoon kan dit beter aan dan de andere persoon. Als je zelf zoiets hebt meegemaakt, dan weet je misschien hoe moeilijk zoiets kan zijn. Wanneer een vriend iemand verliest die hem dierbaar is, dan wil je er natuurlijk zijn voor degenen om hem te steunen. Helaas gaan de plannen met de beste bedoelingen niet altijd zoals je misschien had verwacht. Iedereen gaat anders om met een rouwperiode en dus is het goed om erachter te komen hoe diegene zoiets ervaart. In deze blog wordt er verteld hoe je je vriend(in) kan helpen in zo’n heftige situatie. 

Luister naar je vriend 

Soms hebben mensen gewoon iemand nodig die naar hen luistert. Een van de beste manieren om een rouwende vriend door een verlies heen te helpen, is vooral jezelf beschikbaar stellen. Je kan gerust tegen diegene zeggen dat je er voor degene bent en dat als ze iets nodig hebben dat ze altijd hulp kunnen vragen. Je vriend kan wellicht zijn gevoelens uiten en praten over degene die hij of zij heeft verloren. Luister vooral en probeer je vriend niet te onderbreken. Soms kan het erg verleidelijk zijn om advies te geven, maar het is vaak beter om eerst te luisteren. Als je vriend advies wilt dan kan diegene altijd zelf naar je toe komen met de vraag of dat je hem of haar kan helpen. Sommige mensen vinden het juist prettig als je er gewoon bent om hem of haar te troosten. 

Biedt specifieke hulp aan 

Wanneer iemand een verlies meemaakt, dan is het gebruikelijk dat anderen hun hulp willen aanbieden. Natuurlijk is het begrijpelijk dat je als vriend je hulp wilt aanbieden. Als je hulp aanbiedt dan is het belangrijk dat je niet vaag bent. Sommige mensen vinden het namelijk lastig om hulp te vragen en dus weten ze niet goed wat ze wel en niet kunnen vragen van je. 

Als je dus hulp wilt aanbieden dan is het goed om specifiek te zijn met je aanbod. Als je denkt dat je vriend(in) hulp kan gebruiken bij het rouwproces of andere overlijdenszaken, kan je altijd hulp vragen van ervaren begrafenisondernemers zoals Irma Boon