ABJ Fotografie
Image default
Onderwijs

2 expressieve workshops die kinderen helpen hun visie uit te drukken

De visie van leerlingen

Een groot deel van de tijd die leerlingen op school doorbrengen, bestaat uit zitten en luisteren. Dat is natuurlijk ook nodig om alle kennis te stampen die ze nodig hebben om heelhuids door hun eindexamen heen te komen. Maar ook thuis en in de buitenwereld worden leerlingen lang niet altijd uitgenodigd om hun visie te geven. Ze zijn immers nog niet volwassen en worden dus helaas ook nog niet overal voor vol aangezien. Maar ze zijn ook geen kind meer! Het gevaar is dat ze naar binnen keren. Terwijl het op dit moment in hun ontwikkeling juist van ongekende waarde is dat ze voor zichzelf leren formuleren wat ze vinden en ervaren hoe ze dat constructief uit kunnen drukken. Het kunstonderwijs is daar de perfecte plek voor. Bijvoorbeeld tijdens een workshop theatersport of een workshop rappen.

Theatersport

Tijdens een workshop theatersport wordt ieder laatste greintje creativiteit dat de leerlingen in zich hebben aangesproken. Tijdens verschillende oefeningen worden ze uitgedaagd om razendsnel te associëren, betekenis te geven en op elkaar te reageren. Waar leerlingen mee komen zegt ontzettend veel over hoe zij naar elkaar en naar de wereld kijken. Theatersport is dan ook een super mooie manier om met elkaar een speelse vorm te geven aan wat je de hele dag voor je neus ziet gebeuren. En natuurlijk: aan wat er de hele dag door in je eigen hoofd gebeurt. Het resultaat? Samen keihard lachen om herkenbare taferelen! En misschien dat er soms ook een traan of een kleine frustratie is: bij theatersport mag alles er zijn en is niks fout, gek of taboe.

Rappen

Rappen is een bijzonder leuke culturele activiteit om te ondernemen met leerlingen op de middelbare school. Waarom? Omdat het feilloos aansluit bij hun beleving van muziek! Tijdens de workshop gaan de leerlingen aan de slag om zich precies zo uit te drukken als hun eigen raphelden: met behulp van pakkende ritmes en krachtige taal. Om uiteindelijk natuurlijk als echte rappers het podium de claimen en de toeschouwers op het puntje van hun stoel te krijgen. De workshop rappen gebruiken we ook vaak in het kader van CKV om op een originele manier invulling te geven aan het cultureel zelfportret.

https://www.kleinkunstig.nl