ABJ Fotografie
Image default
Huishoudelijk

De voor- en nadelen van daglicht in huis met raamfolie

Heb je wel eens een huis of kantoorpand dat in de jaren ’50 of ’60 is gebouwd vergeleken met een modern pand? Dan zal je één ding direct opvallen, wat een ramen! Bij de ontwikkeling van nieuw vastgoed is het belangrijk dat er zoveel mogelijk natuurlijk daglicht binnenvalt. En dat komt omdat verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen zich prettiger voelen en beter presteren bij veel natuurlijk licht.

Maar al die grote ramen brengen ook een nadeel met zich mee. Je hebt minder privacy omdat mensen net zo makkelijk naar binnen kunnen kijken als jij naar buiten. Met raamfolie zorg je voor voldoende privacy, zonder dat de lichtinval in het pand belemmert wordt. Het beste van twee werelden? Ontdek het in dit artikel.

De 3 grootste voordelen van raamfolie

Iedereen die vroeger weleens raamfolie heeft gebruikt herkent meteen het grootste voordeel én het grootste nadeel. Privacy folie voorkomt pottenkijkers, zonder de lichtinval te belemmeren maar tegelijkertijd was het bijna onmogelijk om zelf aan te brengen zonder die vervelende luchtbellen in de folie te krijgen.

Gelukkig staat de tijd niet stil. En dat geldt ook voor de ontwikkelingen en innovaties binnen raamfolie. Zo is er tegenwoordig superhandige, zelfklevende Squid raamfolie verkrijgbaar. Altijd een strak resultaat, zonder dat je daar specialistische kennis of gereedschappen voor nodig hebt.

Omdat raamfolie rechtstreeks op de ruit wordt bevestigd, neemt het geen ruimte in en hoef je de gordijnen niet dicht te schuiven wanneer je meer privacy wilt. Dus volop licht, makkelijk te bevestigen en ruimtebesparend. Welk voordeel vind jij het belangrijkst?

Één potentieel nadeel (en de oplossing)

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Zonlicht dat naar binnen schijnt brengt nog een ongenode gast met zich mee: uv-straling. Die straling is niet zozeer schadelijk maar kan er wel voor zorgen dat meubels, schilderijen en vensterbanken verkleuren en vaal worden. je kunt dan verduisteringsfolie gebruiken, die het grootste deel van de uv-straling tegenhoudt maar dan ben je ook het meest licht kwijt, aangezien deze folie ondoorzichtig is.

Een betere oplossing is wellicht het gebruik van one way vision folie met uv-bescherming. Dan kun je van binnen wel naar buiten kijken maar niet andersom. Het licht kan wel naar binnen maar de uv-straling wordt geblokt. Wat wil je nog meer?