ABJ Fotografie
Image default
Huishoudelijk

Er wordt steeds méér geminderd!

In de huidige samenleving is consumeren de norm geworden. We streven naar steeds nieuwer, groter, mooier of meer. Echter, de toenemende inflatie met als gevolg de dalende koopkracht, treft steeds meer mensen. Hierdoor groeit de populariteit van de minimalistische levensstijl. Juist de overstap naar een primitievere levenswijze is de kracht van het minimalisme. Hierdoor leer je juist te koesteren wat je al bezit en de kwaliteiten hierin te zien. Juist de eenvoud zorgt voor een meer vervuld leven.

Less is more

Minimalisme gaat niet alleen over het wegdoen van overtollige spullen (ontspullen), maar ook over het creëren van ruimte voor hetgeen dat ècht belangrijk is. Het gaat hierbij om minder en juist bewuster consumeren. Waardoor eenvoudiger maar ook juist meer doelgericht wordt geleefd. Dat kan op zowel materialistisch als op mentaal gebied. In de minimalistische levensstijl focus je op juist op kwaliteit in plaats van op kwantiteit. Hierdoor kun je een betere en diepere verbinding maken met je bezittingen en de omgeving. En juist door deze bewustwording en waardering kun je een groter gevoel van welzijn en voldoening ervaren. En dat leidt vaak tot minder stress.

 

Consuminderen

Een term die veel wordt gebruikt in deze minimalistische levensstijl is: consuminderen. Dit is de tegenhanger van het consumeren. Consuminderen betekend simpelweg: minder kopen, zelf dingen maken, spullen delen, kapotte spullen repareren en ‘ontspullen’. Door bewust te kiezen voor een minimalistische levensstijl en actief te consuminderen, kun je niet alleen je ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook geld besparen. Daarbij creëer je meer ruimte in je eigen huis. En een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd. En daar wordt iedereen happy van!

 

Nu al beginnen met consuminderen? Hier vind je handige tips voor het organiseren en opruimen van je huis!

 

Door de inflatie en de dalende koopkracht als gevolg, is het nu belangrijker dan ooit om bewust om te gaan met je uitgaven. Het minimalisme biedt hiervoor handige tools. Door te streven naar een eenvoudiger en minder materialistisch leven, kun je je financiële stabiliteit vergroten en je beter voorbereiden op economische uitdagingen in de toekomst.

 

Start meteen

Wil je nu al starten met een minimalistische levensstijl. Dan volgen hier enkele tips:

Vermijd verleidingen

Ook al lijken kringloopwinkels of tweedehands-zaken een goede en bewuste keuze, doe het niet. Door jezelf niet bloot te stellen aan prikkels, verminder je de drang om onnodig iets te kopen. Tenzij je ècht iets nodig hebt, dan is de kringloop natuurlijk een goed optie 😊

 

Houd je brievenbus reclame-vrij

Wanneer je geen reclame folders meer in je brievenbus krijgt, bespaart dit niet alleen tijd, maar ook geld! Je hoeft niet meer al die folders door te spitten en wordt niet meer verleid tot impulsaankopen.

 

Maak boodschappenlijstjes

Maak een boodschappenlijstje als je naar de winkel moet. Maar nog belangrijker: houd je eraan! Noteer voor je vertrekt wat je nodig hebt om impulsieve aankopen te vermijden. Probeer niet te vaak naar de supermarkt te gaan, maar al je boodschappen één keer in de week te halen. Hierdoor kom je minder vaak in de verleiding om nog andere dingen te kopen.

 

Zoek steun

Zoek steun bij anderen die dezelfde uitdaging aangaan als jij. Samen sta je sterker en motiveer je elkaar om bewuste keuzes te maken.

 

Stel vragen aan jezelf

Stel jezelf vragen voordat je iets koopt. Denk na over de waarde van het product. Heb je het ècht nodig? Of vind jij het ècht de moeite waard hier je geld aan uit te geven? Bij twijfel: laten liggen. Overweeg waar je het wilt plaatsen en of het ten koste gaat van een ander product. Zo word je zelf bewust van je koopgedrag en kun je het steeds gemakkelijker laten in de toekomst.

 

Gebruik technologische hulpmiddelen

Er bestaan verschillende apps die inspiratie en informatie verstrekken omtrent geldzaken. De app ‘portemonnee’ biedt ondersteuning bij het beheren van je financiën en het maken van bewuste aankopen.

 

Maak bewuste keuzes een gewoonte

Blijf jezelf eraan herinneren waarom je ervoor kiest om minder te consumeren. Focus op de lange termijn voordelen voor het milieu maar vooral voor jezelf.

 

Maak gebruik van openbare voorzieningen

Als je bijvoorbeeld van lezen houd, is het onnodig telkens maar nieuwe boeken te blijven kopen. Maak gebruik van de bibliotheek of andere openbare voorzieningen. Hier kun je gratis of voor een laag bedrag producten lenen. Dit verminderd de druk om nieuwe dingen te kopen en bevordert een duurzame levensstijl.

 

Of je nu kiest voor minimalisme, consuminderen of een combinatie van beide, elke stap in de richting van een duurzamere levensstijl is een stap in de goede richting. Laten we samen streven naar een wereld waarin minder meer is, en waarin we bewuste keuzes maken die zowel onszelf als onze planeet ten goede komen.