ABJ Fotografie
Image default
Huishoudelijk

Helpt een warmtepomp bij het verduurzamen van mijn huis?

Het investeren in een warmtepomp is tegenwoordig een logische stap om te zetten wanneer het gaat om het verduurzamen van uw huis. Het biedt namelijk een milieuvriendelijk en verantwoorde mogelijkheid om uw huis te verwarmen of te verkoelen zonder dat daar gas voor nodig is. Dit is gezien de huidige omstandigheden uiterst wenselijk, we moeten in het kader van de energietransitie immers op termijn met zijn allen van het aardgas af. Het gasloze tijdperk doet zijn intrede.

 

Wat is een warmtepomp precies?

 

Een warmtepomp is een geavanceerd stukje techniek dat warmte onttrekt uit de grond of de buitenlucht. Meer technisch is een warmtepomp in de basis erg te vergelijken met een motor van een koelkast. Een dergelijke koelkastmotor onttrekt de warmte uit de koelkast om de temperatuur hierin te doen dalen. De warmte wordt achter de koelkast weer afgegeven. Een warmtepomp werkt in feite precies de andere kant op. De onttrokken warmte uit de grond of buitenlucht (de warmtebron) wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan het verwarmingssysteem. U zult begrijpen dat de warmtepomp hierdoor kan fungeren als vervanging van de cv-ketel op gas.

 

Het rendement waarmee de waterpomp warmte onttrekt uit de omgeving en deze omzet naar bruikbare warmte ligt ongeveer tussen de 300% en 600%. Dit houdt in dat u logischerwijze meer energie in de vorm van warmte terugkrijgt dan dat de warmtepomp verbruikt. Ook wanneer het buiten koud is zal de warmtepomp normaal fungeren, echter zal het rendement wel iets dalen omdat de warmtepomp dan harder moet werken. Gesteld kan worden dat de warmtepomp een bijzonder aantrekkelijk alternatief is op de CV ketel en deze dient, onder andere wanneer de CV ketel aan vervanging toe is, dan ook serieus overwogen te worden.

 

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp? 

Een warmtepomp kopen wordt gezien als het startpunt omtrent het verduurzamen van een woning. Niet alleen zorgt het ervoor dat u van het gas af kunt, maar het is ook een erg energiezuinig alternatief. De (maandelijkse) energielasten zullen dus structureel lager uitvallen, hier plukt u de vruchten van. Daarnaast is het een groot voordeel dat de CO2-uitstoot tot wel 50% kan dalen, omdat er geen gas meer wordt gebruikt. Optimaal profiteren van een warmtepomp kunt u wanneer u gebruik maakt van zonnepanelen op uw dak, energie van de zon is immers ‘gratis’. Kort gezegd bent u dus goedkoper uit, bent u klaar voor de energietransitie en draagt u daarbij ook nog eens uw steentje bij aan een duurzame en schone wereld. Wel dient u in het achterhoofd te houden dat een duurzame woning begint met de schil, hiermee wordt het omhulsel van een gebouw bedoeld. Komt er bijvoorbeeld te veel warmte naar binnen via de muren of de ramen, dan is het verstandig om hier eerst aan te werken en daarmee de isolatiewaarden te verbeteren. Daarnaast zijn er nog vele andere producten die kunnen helpen op het gebied van verduurzaming.

 

Kortom

Een warmtepomp kopen is in veel opzichten verstandig. Als gasloos alternatief op de CV ketel draagt het bij aan een lager energieverbruik en een lagere CO2-uitstoot. Vast staat daarnaast in ieder geval dat de warmtepomp een hoofdrol heeft als het gaat om de energietransitie, Nederland moet van het gas af en de warmtepomp gaat daar bij helpen. Gesteld kan dus worden dat de warmtepomp wel degelijk helpt bij de verduurzaming van uw huis.

 

https://www.k2warmtepompen.nl/verduurzamen-met-welke-producten/