ABJ Fotografie
Image default
Huishoudelijk

Oorzaken & vervelende gevolgen van daklekkage

In Nederland komen daklekkages vaker voor dan u zou denken. Met name in de wat oudere steden van ons land, zoals Amsterdam, Haarlem of Leiden, staan veel oude woningen die kwetsbaar zijn voor daklekkage. Krijgt u te kampen met lekkage Haarlem of een lekkend dak in Amsterdam, dan is het zaak om snel een dakdekker Haarlem of Amsterdam in te schakelen om dit probleem te verhelpen. De gevolgen van een lek dak zijn namelijk niet mals. Wat zijn de belangrijkste oorzaken van lekkende daken? En met welke nare gevolgen krijgt u te maken wanneer uw dak niet waterdicht is en het dak vocht doorlaat? U leest er alles over in dit artikel.

 

Hoe kan het dat daken gaan lekken? De belangrijkste oorzaken van daklekkage

Een lekkage Haarlem of in een andere historische stad komt relatief vaak voor, waardoor een dakdekker Haarlem moet langskomen om de lekkage te dichten. Er zijn uiteenlopende oorzaken van dit soort lekkages. De belangrijkste oorzaken van lekkende daken is vaak de ouderdom en slecht onderhoud van de betreffende woning. Met name oude, zeventiende- of achttiende-eeuwse grachtenpanden in de Randstad – denk aan de historische binnenstad van Haarlem, Amsterdam, Delft of Gouda – blijken in de praktijk kwetsbaar te zijn voor lekkages. Vaak is er sprake van slecht of achterstallig onderhoud, wat op langere termijn natuurlijk meer dan funest is voor de kwaliteit en de waterdichtheid van woningdaken. Een andere oorzaak die zeker ook een rol speelt bij daklekkage, is het weer. Zeker als het dak oud is, is deze kwetsbaar voor temperatuurschommelingen. Bij strenge vorst en hevige vrieskou kan de dakbedekking gaan scheuren, waardoor er vocht door het dak kan komen. In de derde plaats komt ook een slecht onderhouden schoorsteen voor als veroorzaker van de lekkage. Er trekt dan vocht via de schoorsteen het dak in. Hetzelfde geldt voor dakgoten die niet tijdig leeggehaald en schoongemaakt worden. Doordat het water via de dakgoot niet weg kan, kiest deze een andere route via de dakbekleding of dakconstructie. Ten slotte kan het nog zijn dat dieren een rol spelen. Zo laten vogels soms stenen op het dak vallen, waardoor beschadiging optreedt. Of u heeft last van houtworm in uw houten dakconstructie, wat eveneens kan leiding tot daklekkage. Wat de oorzaak ook is: de gevolgen van een lekkend dak zijn doorgaans erg vervelend.

 

De nare gevolgen van een lekkend dak

De gevolgen van een dak dat lekt, kunnen erg naar zijn. Wanneer u niet op tijd tot reparatie van uw lekkage Haarlem overgaat door een dakdekker Haarlem in te schakelen, kan het met uw dak letterlijk van de regen in de drup gaan. Daken die langdurig lekken kunnen uiteindelijk zelfs gaan inzakken of instorten. Dit komt doordat het vocht op langere termijn het hout aantast, waardoor er houtrot ontstaat en de constructie ernstig verzwakt wordt. Een nadere naar gevolg is het ontstaan van vochtplekken op de muren, waardoor behang los gaat zitten of muurverf afbladdert. Nog los van het feit dat dit er erg lelijk uitziet, kunnen hierdoor schimmels en zwammen op de muur (of het plafond) ontstaan. Zeker mensen met hooikoorts, reuma of allergieën krijgen dan last van allerlei nare kwaaltjes, zoals hoofdpijn, spierpijn, benauwdheid en soortgelijke vervelende symptomen. Grijp bij lekkage van uw dak daarom op tijd in en laat het dak zo snel mogelijk door een professional, een erkende dakdekker dus, repareren!

https://dakdekker-haarlem.nu/