ABJ Fotografie
Image default
Huishoudelijk

Help! Mijn leidingen zijn bevroren!

Met onze strenge Nederlandse winters kunnen leidingen die slecht geïsoleerd zijn, te dicht bij het grondoppervlak of te dicht bij een slecht geïsoleerde muur zijn geïnstalleerd, worden belast. Dit kan leiden tot een bevroren pijpleiding, een ijsprop of erger. Als het water bevriest, zal het ijs uitzetten en voldoende druk afgeven om de leiding te laten barsten. Water bevriest als het nul graden en lager is, waardoor het water kan stollen. Bij deze temperatuur rond het vriespunt en er net onder, is de stollingsreactie echter niet snel: het duurt lang voordat water is gestold en evenzo is ontdooid. Maar in een periode van extreme kou kan bevriezing van leidingen in een mum van tijd worden veroorzaakt. Of uw leidingen nu van metaal, koper of PVC-kunststof zijn gemaakt.

 

Detecteer een bevroren pijp

Als de vorst één van uw leidingen aantast en deze leiding ligt bloot, dan kunt u gemakkelijk de exacte locatie van de bevriezing detecteren. Je zult namelijk precies op de plek waar de buis bevroren is, rijp zien. Als dit de enige plek is waar uw pijpen bevroren zijn, kunt u zelf het nodige doen om uw pijp te doen ontdooien. Wanneer u een bevroren pijp vermoedt maar geen rijp ziet, is er een andere detectiemethode nodig: laat een vochtige doek over uw pijp glijden. Als de leiding bevroren is, zal de vochtige doek aan het bevroren deel van de buis blijven plakken. Natuurlijk kan de loodgieter Amsterdam u helpen met het detecteren en repareren van bevroren leidingen.

 

Symptomen van een bevroren pijp

Als het buiten koud is, je normaal gesproken altijd stromend water hebt maar nu na een paar uur alleen nog maar een straaltje water of helemaal geen water krijgt, zoek dan naar aanwijzingen van wat de reden zou kunnen zijn. Het bevriezen van leidingen kan namelijk leiden tot een onaangenaam watertekort. Maar er kan zich ook nog een minder prettig scenario voordoen: de leiding kan barsten, met mogelijk zeer kostbare gevolgen wanneer er een grote storing optreedt of de dooi de leiding leeg laat lopen. Als je de bron van de bevriezing niet op tijd detecteert en de watertoevoer niet op tijd is afgesloten, kan de waterschade groot zijn.

 

Hotspots waar u bevroren leidingen kunt vinden

De meest voor de hand liggende locatie waar bevroren pijpen voorkomen is ten noorden van het huis. Hetzelfde geldt voor leidingen op zolder, kruipruimtes, achter kasten en waar de wanden slecht of helemaal niet geïsoleerd zijn. Dit is wat we vaak zien in drie-seizoenenwoningen, schuren, garages en kelders.

 

Bescherming tegen bevriezing van leidingen

Zodra u de vorstgevoelige leidingen in uw woning heeft geïdentificeerd, kunt u uw leidingen eenvoudig zelf isoleren. Gebruik isolatiematerialen zoals piepschuim, maar vermijd isolatiematerialen zoals wol dat vocht, condensatie en water opneemt en vasthoudt. Een andere tip is om bij extreme kou de kraan een beetje open te houden zodat er constant water doorloop is. Hierdoor vermijd je eventuele bevriezing van de leidingen. Neem contact met de loodgieter Amsterdam op als u zich zorgen maakt over de mogelijke bevriezing van uw leidingen of als u een bevriezingssituatie of zelfs een barst ervaart. Wij nemen uw probleem onder handen en zoeken naar oplossingen zodat u niet opnieuw het slachtoffer wordt van een dergelijke situatie.

                                                       

 

https://www.loodgieter-amsterdam.net/