ABJ Fotografie
Image default
Sport

Volleybal

Het is een bekende sport, maar je zult het niet ontzettend vaak langs horen komen. De meeste mensen die volleybal spelen zijn erg lang, doordat ze hoog boven net moeten komen om de bal aan te kunnen vallen. Als je lang bent gaan mensen er al snel van uit dat je of volleybal of basketbal speelt. Mocht je interesse hebben in volleybal hebben, maar niet precies weten wat de regels zijn. Dan krijg je hier een kleine uitleg wat de sport inhoudt.

Spelregels

Zoals je wellicht al weet wordt volleybal gespeeld met 6 spelers in het veld. De bal mag maximaal 3 aangeraakt woorden. (Een uitzondering hiervoor is wanneer de tegenstander de bal over het net speelt/slaat en jij raakt de bal aan met jouw block manoeuvre, dan mag de bal nog steeds 3 keer gespeeld worden. De aanraking van het blok telt niet als 1 aanraking.) Eén speler mag niet de bal twee keer achter elkaar aanraken. Je mag dus wel bijvoorbeeld de eerste bal verdedigen en daarna de derde bal aanvallen. Op lager niveau worden er minimaal 4 sets gespeeld. 1 set bevat 25 punten. Je moet met 2 punten verschil de set winnen. Wanneer beide teams 2 sets gewonnen hebben, moet er een 5e set gespeeld worden die tot 15 punten gaat. Op hoger niveau minimaal 3 sets. Elke speler draait ook door nadat je opslag van de tegenstander hebt gewonnen. Dus je komt uiteindelijk op elke positie te staan. Je bent dus niet alleen netspeler, maar je bent ook verdediger.

Puntentelling

Uitslag

Jouw team

Tegenstander

4-0

5 punten

0 punten

3-1

4 punten

1 punt

3-2

3 punten

2 punten

2-3

2 punten

3 punten

1-3

1 punt

4 punten

0-4

0 punten

5 punten

 

Het veld

Het volledige veld is 18 meter bij 9 meter. Jouw helft bestaat dus uit 9 meter bij 9 meter. De meeste standaard gymzalen hebben de juiste afmetingen voor een volleybalveld. De vloer is geëgaliseerd.  Aan elke kant is er een 3 meter lijn. Deze lijn geeft aan wat de aanvallende spelers zijn en waar de verdedigende spelers staan. Mensen die aan het net staan en dus aanvallen mogen voor de 3 meter lijn springen. Verdedigende spelers die achterin staan mogen niet voor de 3 meter lijn springen. Dan gaat het punt namelijk naar het andere team.

https://crinnklewebdesign.com/anhydriet-egaliseren-de-nieuwe-trend/