ABJ Fotografie
Image default
Zakelijk

Soorten obligaties om in te beleggen

Wilt u gaan beleggen in obligaties, dan maakt u een slimme keuze. Beleggingen in obligaties kan veel opleveren als u hierin de juiste beslissingen neemt. Er zijn diverse soorten obligaties waarin u als investeerder in kunt beleggen. Welke soorten obligaties zijn er allemaal? En welke financiële kansen biedt investeren in obligaties precies?

 

Obligaties die een vast rendement opleveren

Een populair soort obligaties zijn obligaties die een vast rendement opleveren. Dit type obligaties komt het meest voor. Hierbij wordt er tijdens de looptijd van de lening elke keer een vast rendement behaald, tot de vervaldatum bereikt wordt. Een voordeel van deze obligaties kopen, is dat u vooraf weet waar u qua rendement aan toe bent.

 

Obligaties met een wisselend rendement

U kunt ook kiezen voor obligaties kopen die een variabel rendement hebben. Investeren in obligaties met een variabel rendement heeft als voordeel dat in goede perioden een hoger rendement kunt behalen dan bij obligaties die een vast rendement hebben. Minder prettig is als het economische tij ongunstig is en de interestvoeten laag zijn, want dan kunt u behoorlijk wat van uw investering verliezen.

 

Obligaties met zero-coupon

Obligaties kopen met een zogenoemde zero-coupon is een derde variant. Bij deze vorm van obligaties is er geen sprake van interest. Dit type obligaties wordt dan ook voor een mindere waarde dan de terugbetaalprijs verkocht, zodat de belegger sowieso wel winst maakt. Die winst zit in het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs van deze zero-coupon obligaties.

 

Geïndexeerde obligaties

Investeren in obligaties is ook mogelijk door te kiezen voor zogeheten geïndexeerde obligaties. Hierbij wordt de waardeverandering en dus het rendement van de obligaties bepaalt door via een rekensom (een vermenigvuldiging coëfficiënt) een koppeling te maken met de jaarlijkse koers van de inflatie.

 

Converteerbare obligaties

Weer een andere variant van het fenomeen obligaties, zijn de zogenaamde converteerbare obligaties. Wanneer de looptijd van obligaties ten einde is, kunnen obligatiebezitters het zogeheten recht van omzetting laten uitvoeren. Hierbij vindt  een uitbetaling plaats, die berekend wordt via een bepaalde pariteit. Er zijn aan deze obligatievorm meerdere voordelen verbonden voor de obligatiehouder en de uitgever van de obligaties. Voor de obligatie-uitgever is het voordelig dat hij geen cashgeld nodig heeft om de complete lening terug te betalen. Daarbij is de interest voor obligatie-uitgevers die converteerbare obligaties uitgeven lager dan gemiddeld. Voor obligatiehouders is deze vorm van obligaties aanschaffen interessant als de koers ineens flink stijgt, want dan kan er een interessante winst gemaakt worden.

 

Perpetuele obligaties

Ten slotte kun je nog kiezen voor perpetuele obligaties, ofwel eeuwigdurende obligaties. Voor deze obligaties geldt er geen einddatum. Dit houdt in dat, althans op papier, het geleende geld niet terug betaald hoeft te worden door de emittent. In de praktijk kan er echter wel teruggekocht worden. Een interessant voordeel van perpetuele obligaties is dat met dit type obligaties zeer interessante rendementen bereikt kunnen worden. Een minpunt van perpetuele obligaties is dat de speculatiewaarde hoog is, waardoor deze variant de nodige investeringsrisico’s met zich meebrengt. Een ander nadeel is dat er bij een faillissement vaak als laatste wordt betaald aan de houders van eeuwigdurende obligaties. Heb je deze pech, dan bent u dus uw investering en rendement volledig kwijt. Gelukkig komt de laatstgenoemd situatie niet erg vaak voor. Faillissementen zijn natuurlijk in de praktijk eerder een uitzondering dan de regel.

Voor meer informatie over obligaties kijk dan op de website van IFH-holding!

https://ifh-holding.nl/