In de (cyber) rouwWat moet je als je online vriend of vriendin plots overleden blijkt te zijn? Met wie deel je dat? De kans is groot dat haar of zijn familie en vrienden jou niet kennen. Het graf met grafmonument bezoeken kun je alleen doen, maar naar de uitvaart gaan terwijl niemand jou kent kan ongemakkelijk voelen. wat als je online vriend sterft ? Kristi bleef geschokt achter toen haar online vriendin plots overleed. Hoewel ze haar nooit in het echt gezien had was het intense verdriet wel echt. Hoe geef je zo’n cyber verlies een plaats in je leven?
“Amy was een betere en meer ‘echte’ vriend voor me dan de meeste mensen die ik persoonlijk ken. ‘ Kristi had Amy voor het eerst ontmoet in 2013 in een online game. Ze herkenden bij elkaar een vergelijkbare ‘gekheid’ en voorliefde voor fantasy-romans. “Iedere dag spraken we elkaar en deelden foto’s van onze gezinnen en we storten ons hart uit over onze echtgenoten”. Ondanks dat Kristi en Amy alleen contact hadden via Social Media groeide en verdiepte de vriendschap door hun dagelijkse contact. “Amy moedigde me aan om uitgevers met mijn manuscripten te benaderen, ik liet alleen haar dingen lezen die ik nog niet gepubliceerd had.” Vandaag de dag is meer dan 70 procent actief op Social Media. Het is gemakkelijker dan ooit om in contact te komen met vreemden; mensen waarvan we de meesten nooit in levende lijve zullen tegen komen. Social Media verbindt mensen, vandaar dat 70 procent van de mensen actief is op een of meerdere Social Media kanalen. In contact komen met onbekenden is makkelijker dan ooit. Mensen die je waarschijnlijk nooit in levende lijve tegen zult komen.
Virtuele vriendschappenMet je smartphone heb je overal bereik en start je online spannende en zinvolle relaties met onbekenden. Virtuele vriendschappen kunnen diepgang krijgen en lang duren. Ook zonder dat je elkaar lijfelijk ontmoet kun je voor- en tegenspoed met elkaar delen. Maar wat als je beste online vriend(in) plots sterft? Hoe ga je om met je verdriet over het verlies van een persoon die je nog nooit in het echt hebt gezien? Kristi benaderde met lood in haar schoenen de partner van Amy die haar overlijden bevestigde. Ook voor Kristi volgde een periode van rouwen. Ook nu nog mist ze het dagelijkse online contact. Het verlies een plek in haar leven geven nog steeds blijft lastig. Vijf manieren om met verdriet om te gaanOordeel nietVerdriet is vaak dubbel enerzijds rouw je om het verlies, anderzijds treur je om het verlies van de steun en vriendschap die is weggevallen. Onze persoonlijke vrienden en familie snappen vaak ons verdriet niet goed. Maar laat ze niet oordelen: álle relaties zijn belangrijk, het maakt dan niet uit of we iemand wel of niet fysiek zien.
Verdriet magInternet breidde ons bewustzijn over heel de wereld uit. Fysieke beperkingen in tijd en in ruimte doen er minder toe. Sociale media helpt ons onze ideeën en dromen met anderen te delen en samen verder te ontwikkelen. Diepgaande relaties kunnen tegenwoordig gestoeld zijn op online woorden. Voorzichtig contactDurf je contact met de nabestaanden aan? Mensen die jij wellicht uit verhalen kent, maar die van jouw bestaan geen weet hebben. Stuur een condoleance en laat daarin weten hoeveel je online vriend voor je betekent heeft. Je wilt je niet opdringen aan onbekenden. Respecteer hun wensen omtrent wel of geen contact. Besef ook dat de nabestaanden jouw bericht waarschijnlijk pas zien na de uitvaart. En weet dat de meesten het heel troostend en fijn vinden om te horen dat hun dierbare geliefd was. Mocht je de uitvaart gaan bijwonen weet dan dat jij een volkomen vreemde zult zijn voor de nabestaanden. Ga alleen naar de uitvaart als dat goed voelt. Blijf ter plekke uit de binnenste cirkel. Respecteer dat de relatie van de overledene met partner, ouders, kinderen, broers of zussen anders was. Als alternatief kun je later ook het grafmonument of gedenkteken voor je online vriend bezoeken. Maak je eigen ritueelDe kern van rouwen is verlies moeten accepteren. Online vriendschappen zonder fysieke ontmoetingen missen gemeenschappelijk dingen en ervaringen met een persoonlijke herinnering. Normaal bij rouwen kun je die koesteren en roepen ze dierbare en warme herinneringen op. Dat gemis aan gemeenschappelijke “off-line” herinneringen en ervaringen maakt het lastig om het verlies te ervaren en te beseffen. Het maken van een eigen ritueel helpt om liefdevol te verbinden met gevoelens voor je vriend(in). Vind mensenVerlies verwerkt je niet; je leert ermee leven. Dat zelfde geldt natuurlijk ook voor online verlies. Het is niet vreemd om ook na jaren nog verdriet over het verlies te hebben. Zoek en vind steun bij een vriend die je vertrouwt of deel het verdriet in een online rouwgemeenschap. De beste steun en toeverlaat bij rouwen zijn anderen: want we het meest nodig hebben als een geliefde is gestorven, is de liefde en aandacht van anderen. “ Jeroen StokDit artikel werd geschreven door Jeroen Stok. Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt behalve grafkunst ook RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde moderne kunstwerken die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben. Het ontwerpen van grafmonumenten in samenspraak met nabestaanden is een belangrijk onderdeel van zijn werk, dat meestal meer betekenis heeft voor mensen dan een “gewoon” kunstwerk. |
https://www.memorabel.nl/alle-afscheidsmonumenten/ |